China se implică în jocurile petroliere americano-saudito-ruse

Un muncitor chinez se plimbă printr-o rafinărie de petrol Sinopec în provincia Hubei, mai 2011.
Un muncitor chinez se plimbă printr-o rafinărie de petrol Sinopec în provincia Hubei, mai 2011. (STR / AFP / Getty Images)

Compania chineză Chinaoil a achiziţionat, luna aceasta, 21 de milioane de barili de ţiţei printr-un sistem folosit de Platts, o unitate a McGraw Financial Hill Inc, pentru determinarea cotei de referinţă a preţului la ţiţei, potrivit Bloomberg.

În această perioadă de timp, compania chineză a achiziţionat peste 40 de cargouri de ţiţei Dubai, Oman şi Zakum superior, potrivit datelor furnizate de Bloomberg.

Un ofiţer de presă al China National Petroleum Corp (CNPC), corporaţia de stat care deţine Chinaoil, n-a fost dispus să comenteze şi a cerut să nu-i fie dezvăluită identitatea din cauza politicilor interne.

"Este foarte dificil ca piaţa să cunoască strategia folosită de Chinaoil", a declarat Ehsan Ul-Haq, un consultat de piaţă senior din partea KBC Energy Economics din Walton-pe-Tamisa, Anglia.

"Preţurile au scăzut, iar China este mereu interesată să cumpere mai mult ţiţei atunci când preţul este potrivit, dar ei ar putea avea de asemenea şi alte strategii", a continuat acesta.

"Marea întrebare este ce va face China cu toate aceste cargouri", a notat JBC într-un raport din data de 21 octombrie. "Dacă Regatul Mijlociu (China - n.r.) va depozita barili în depozitele strategice, lucru logic ţinând cont că preţurile sunt de-a dreptul mici, aceştia vor dispărea în totalitate de pe piaţă, iar China va trebui să achiziţioneze în continuare mai mult ţiţei pentru nevoile sale zilnice".

Chinaoil ar putea încerca să reducă diferenţa dintre preţurile a două categorii de ţiţei provenite din Orientul Mijlociu, potrivit lui Bernard Leung, un expert în petrol pentru Bloomberg First Word din Singapore, care a comercializat ţiţei timp de 15 ani.

Este probabil că Beijingul, pe lângă faptul că ar vrea să cumpere ţiţeiul la preţuri profitabile în timp ce Statele Unite şi Arabia Saudită menţin preţul scăzut pentru a afecta economia rusă, s-ar putea implica într-un joc geopolitic încercând să ajute Kremlinul să combată declinul preţurilor la ţiţei, mărind automat bugetul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie