China şi-a revizuit în scădere, la 7,5%, prognoza de creştere economică în 2012

China şi-a revizuit în scădere, la 7,5% de la peste 8%, prognoza de creştere economică în 2012, semn că intenţionează să se bazeze mai puţin pe exporturi şi mai mult pe consumul intern, relatează Bloomberg.

Rata inflaţiei a fost stabilită la 4%, la fel ca în 2011, a anunţat premierul Wen Jiabao, care a susţinut luni, la Beijing, un discurs în faţa a peste 3.000 de membri ai Congresului Naţional Popular.

Creşterea Produsului Intern Brut a fost de 9,2% în 2011 şi de 10,4% în 2010.

Bursele asiatice au înregistrat scăderi după discursul premierului, care a declarat că naţiunea chineză trebuie să se îndrepte spre un model economic mai eficient şi sustenabil.

Discursul său a fost prefigurat la 3 martie de Zong Qinghou, al doilea în clasamentul celor mai bogaţi oameni din China, care a explicat că este nevoie de o creştere a veniturilor oamenilor obişnuiţi, de o reducere a dependenţei de exporturi şi de scăderea rolului statului în economie în favoarea companiilor private.

Premierul Wen Jiabao a mai declarat că Guvernul va menţine o politică fiscală “proactivă” şi o politică monetară “prudentă”.