China survolează spaţiul aerian de identificare al Taiwanului cu un număr record de avioane

Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului
Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului (Getty Images)
A.P.
13.04.2021

Taiwanul a declarat că un număr record de avioane militare chineze au survolat, luni, zona sa de apărare antiaeriană.

Ministerul Apărării a declarat că 25 de avioane, inclusiv avioane de luptă şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat luni în aşa-numita sa zonă de identificare a apărării aeriene (ADIZ).

Incursiunea este cea mai importantă din ultimul an şi survine în timp ce SUA avertizează împotriva agresivităţii tot mai mari a regimului comunist chinez.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie separatistă, în ciuda faptului că naţiunea a fost fondată de generalul naţionalist Chan Kai Shek, liderul militar care a condus războiul împotriva Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, Taiwanul are un sistem politic democratic, monedă, armată şi politică externă independente de cea a regimului comunist de la Beijing, care este lipsit de credibilitate.

Cea mai recentă incursiune chineză a implicat 18 avioane de vânătoare, precum şi patru bombardiere, care pot transporta arme nucleare, două avioane antisubmarin şi un avion de spionaj, au afirmat autorităţile din Taiwan.

Ministerul Apărării a adăugat că a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a avertiza avioanele chineze, în timp ce au fost alertate sisteme de rachete pentru a le monitoriza.

China a efectuat zboruri regulate peste apele internaţionale dintre partea de sud a Taiwanului şi insulele Pratas controlate de taiwanezi în Marea Chinei de Sud în ultimele luni.

Ultimul incident a avut loc la o zi după ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de „acţiunile din ce în ce mai agresive” ale Chinei faţă de Taiwan.

Într-un interviu acordat NBC, Blinken a reiterat faptul că SUA au un angajament legal faţă de Taiwan şi a declarat că Washingtonul „se va asigura că Taiwanul are capacitatea de a se apăra”, adăugând că ar fi o „greşeală gravă pentru oricine să încerce să schimbe status quo-ul cu forţa".

Ştirile că bombardierele cu capacitate nucleară ale Chinei survolează din ce în ce mai aproape de Taiwan, în număr mai mare de fiecare dată, au crescut temerile faţă de acţiunile Partidului Comunist Chinez.

Analiştii sunt de părere că Beijingul devine din ce în ce mai îngrijorat de faptul că guvernul Taiwanului ar intenţiona să dea o declaraţie formală de independenţă şi vrea să-l avertizeze pe preşedintele Tsai Ing-wen împotriva luării de măsuri în această direcţie.

Dar preşedintele Tsai a spus în repetate rânduri că Taiwanul este deja un stat independent, făcând inutilă orice declaraţie formală.

China nu a exclus posibilitatea utilizării forţei pentru a realiza unificarea cu Taiwanul.

Deşi Taiwanul este recunoscut oficial doar de o mână de naţiuni, guvernul său ales democratic are legături comerciale şi informale puternice cu multe ţări.

Asemenea majorităţii naţiunilor, SUA nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar există o lege care permite administratei americane să ofere insulei mijloacele de a se apăra în faţa unei invazii a Chinei comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor