Cinci ceceni găsiţi vinovaţi de o instanţă din Moscova pentru asasinarea lui Nemţov

O instanţă din Moscova a găsit cinci bărbaţi ceceni vinovaţi de asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov. Rudele acestuia au criticat autorităţile de la Kremlin pentru că nu i-a identificat pe adevăraţii organizatori ai asasinatului din 2015.
Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului.
Fostul lider al opoziţiei ruse, Boris Nemtov, care a fost asasinat în 28 februarie 2015 în apropierea Kremlinului. (Getty Images)

Un tribunal militar din capitala rusă a anunţat verdictele joi, după două zile de deliberări.

Fostul vicepremier Boris Nemţov a fost un opozant vocal al preşedintelui Vladimir Putin şi critic al liderului cecen Ramzan Kadîrov, care a fost instalat la putere de Kremlin.

Nemţov a fost împuşcat în spate în timp ce se plimba pe un pod în apropierea Kremlinului în noaptea de 28 februarie 2015. Moartea lui a trimis semnale de alarmă în sânul opoziţiei asediate din Rusia.

După audierea în instanţă, avocatul apărării Artiom Sarbaşev a declarat jurnaliştilor că toţi cei cinci acuzaţi vor face recurs în instanţă.

Vadim Prohorov, un avocat care reprezintă familia lui Nemţov, a declarat că clienţii săi au fost de acord în general cu deciziile instanţei, dar au criticat autorităţile ruse.

“Ei încă nu au găsit persoanele care au ordonat atacul sau pe vreunul dintre organizatori. Este un eşec total, bineînţeles. Este complet evident faptul că guvernul nu a avut nicio intenţie în ultimii doi ani să îi găsească pe adevăraţii organizatori şi instigatori”, a adăugat Prohorov.

Cei cinci inculpaţi – Zaur Dadaiev, Anzor Gubaşev, Shagit Gubaşev, Hamzat Bakhaiev şi Tamerlain Eskerhanov – provin cu toţii din Republica Cecenia din Caucazul de Nord şi au fost acuzaţi de executare a crimei la comandă.

Procurorii au declarat că Dadaiev, un fost soldat din cunoscutul batalion Sever din Cecenia, a tras focurile de armă fatale, iar Gubaşev a condus automobilul cu care au fugit cei doi de la faţa locului. Ceilalţi trei acuzaţi au ajutat la plănuirea asasinatului şi i-au ajutat pe ceilalţi doi să se ascundă.

Procurorii au declarat că bărbaţii au comis crima pentru că li s-a promis suma de 15 milioane de ruble (254.000 de dolari).

Toţi cei cinci ceceni au pledat nevinovaţi, poziţie pe care şi-au menţinut-o în declaraţiile finale în 21 iunie.

Al şaselea bărbat, fostul şofer militar cecen Ruslan Mukhudinov, a fost acuzat în absenţă pentru implicare în organizarea asasinatului.

Comitetul rus de Investigaţii a anunţat că acest caz a fost soluţionat în ianuarie 2016, dar trei luni mai târziu, fiica lui Nemţov, Zhanna, a cerut ca investigaţia să fie redeschisă. Familia lui Nemţov a declarat că asasinatul a fost ordonat de şeful lui Mukhudinov, Ruslan Ghermeiev, comandant adjunct al batalionului Sever.

După anunţarea sentinţelor, Zhanna a scris pe pagina sa de Facebook că procesul a eşuat să dezvăluie numele organizatoriilor asasinatului sau motivul lor. “Cazul rămâne nerezolvat”, a adăugat ea.

“Investigatorii şi instanţa au făcut totul pentru a împiedica dezvăluirea motivului, deoarece este evident pentru toţi cei din Rusia, precum şi pentru cei din Europa, SUA şi restul lumii că a fost vorba de o crimă politică”, a afirmat Zhanna într-un interviu cu VOA.

“Suspectez că Vladimir Putin ştie mult mai multe decât ştiu eu cu privire la circumstanţele acestei crime şi că are o imagine completă [a asasinatului]”, a mai precizat ea.