Ombudsmanul din St. Petersburg susţine că autorităţile oraşului instigă protestele anticorupţie

Ombudsmanul celui de-al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a acuzat autorităţile oraşului că “provoacă” protestele neaprobate.
Poliţia arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Kremlin în Moscova, 12 iunie 2017.
Poliţia arestează manifestanţi în timpul unui protest anti-Kremlin în Moscova, 12 iunie 2017. (Maxim Zmeiev/AFP/Getty Images)

Aproximativ 1.560 de persoane au fost arestate în timpul protestelor anticorupţie desfăşurate pe cuprinsul Rusiei în 12 iunie, care au fost organizate de liderul opoziţiei Alexei Navalni. Dintre acestea, peste 500 de persoane au fost arestate în Sankt Petersburg.

Aleksandr Şişlov a scris pe website-ul său că “sute de persoane, inclusiv adolescenţi, jurnalişti, observatori şi alte persoane, care nu prezentau nicio ameninţare socială” au fost arestate în timpul protestelor anticorupţie din St. Petersburg în 12 iunie.

“Nu numai cei care au organizat şi au participat la acţiunea neaprobată sunt răsponsabili, ci şi organele executive care au refuzat să aprobe evenimentul public”, a scris ombudsmanul Şişlov.

Autorităţile “au demonstrat din nou ostilitate şi inabilitatea de a găsi o soluţie legală care să asigure dreptul constituţional al cetăţenilor pentru libertatea de adunare”, a declarat el. “Poliţia a fost din nou plasată în condiţii care au îngreunat menţinerea ordinii publice şi care au dus la încălcări ale drepturilor omului”.

Majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate în 13 iunie dar, totuşi, mulţi au declarat că au fost abuzaţi în detenţia poliţiei.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat miercuri că mulţi dintre manifestanţii din Moscova şi St. Petersburg au fost “supuşi la tratamente crude şi degradante în detenţie”.

“Sute de manifestanţi paşnici din Moscova şi St. Petersburg au fost închişi în secţiile de poliţie pe timp de noapte, în condiţii degradante, celule aglomerate, cu prea puţină mâncare sau chir niciun fel de aliment, cu prea puţine sau fără paturi, şi fără acces facil la instalaţii sanitare”, a declarat Denis Krivoşeev, director adjunct pentru Europa şi Asia Centrală la Amnesty Internaţional.

SUA, Uniunea Europeană şi diverse grupuri pentru drepturile omului au condamnat detenţiile.

Navalni a făcut apel la manifestaţii la nivel naţional în semn de protest pentru ceea ce el denumeşte un sistem de corupţie şi nepotism condus de preşedintele Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe