Cioloş: Nu banii europeni sunt problema, ci capacitatea de a-i utiliza

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nu există probleme în asigurarea finanţărilor pentru proiectele europene, ci mai degrabă în ceea ce priveşte capacitatea autorităţilor locale şi judeţene de a utiliza banii alocaţi României, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloş.

"Există fonduri europene şi din bugetul de stat pentru următorii ani până în 2020 şi, ca să vă dau un exemplu că nu banii sunt problema, uitaţi, în perioada 2007—2013 din fondurile europene, fonduri structurale, România a absorbit 80%, cu presiune pe ultima sută. Deci, nu s-au cheltuit toţi banii.

Asta arată că nu banii sunt problema, ci capacitatea de a utiliza banii respectivi în proiecte care să fie coerente, bine pregătite, să nu trebuiască să fie daţi banii înapoi după ce proiectele s-au făcut, în aşa fel încât autorităţile locale să se ţină de un plan de dezvoltare pe o perioadă de câţiva ani. Asta am vrut să oferim şi cred că ăsta e lucrul cel mai bun pe care îl putem oferi oamenilor de afaceri: predictibilitate", a afirmat Cioloş, citat de Agerpres.

Primul ministru s-a întâlnit vineri cu autorităţile din Iaşi şi Vaslui, întrevedere în cadrul căreia a anunţat constituirea unei unităţi de asistenţă tehnică care să sprijine cele două judeţe să implementeze proiecte strategice cu finanţare europeană şi guvernamentală.