Cioloş somat să abroge un ordin de ministru care permite exploatarea cadrelor medicale

Medicii, chimiştii şi biologii din România sunt obligaţi printr-un ordin de ministru să muncească şi câte 31 de ore în continuu, ceea ce afectează calitatea actului medical. Mai mult, în România, gărzile, deşi fiscalizate, nu sunt recunoscute ca vechime în muncă.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii cer Guvernului abrogarea unui ordin de ministru privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, ordin care duce la dezechilibre majore în ceea ce priveşte timpul de lucru al personalului medical.

"Vă comunicăm faptul că medicii, chimişti şi biologii care efectuează gărzi, sunt forţaţi şi exploataţi prin OMS 870/2004 să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, fără nicio posibilitate de refuz.", susţin sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată lui Dacian Cioloş, în dubla sa calitate de premier şi ministrului interimar al Sănătăţii.

Potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times, reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hipocrat, Sindicatului Promedica şi ai Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România îi atrag atenţia lui Cioloş că Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) 870/2004 încalcă ''flagrant" atât Codul Muncii cât şi Directiva Europeană 2003/88/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizării timpului de lucru, art. 1, pct. 1, cu privire la reglementarea timpului de muncă al medicilor, chimiştilor şi biologilor care efectuează gărzi în spitalele publice.

Sindicaliştii îi mai aduc premierului că în baza OMS 870, medicii, chimişti şi biologii care efectuează gărzi sunt obligaţi să efectueze un act medical continuu, de până la 31 ore, deşi este evident că, după 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulată duce la scăderea calităţii actului medical, cu punerea în pericol atât a vieţii pacienţilor, cât şi a medicilor, în egală măsură.

Reprezentanţii sindicatelor mai atrag atenţia că, fapt întâlnit doar în România, garda, deşi fiscalizată, nu este considerată timp de muncă, nici vechime în muncă, nici în specialitate, nu este privită ca experienţă profesională şi nici nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauză.

"Garda nu este considerată timp de muncă, ceea ce se întâmplă DOAR în România. Garda nu este considerată nici vechime în muncă, nici în specialitate, si nici nu este privită ca experienţă profesională, situaţie întâlnită DOAR în România.Considerăm că plata aferentă timpului de gardă suplimentar nu respectă Codul Muncii şi, deşi este fiscalizată, nu este luată în calcul în momentul pensionării persoanei în cauze, un fapt întâlnit DOAR în România.", se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne