Circuitul mitei în natură. 1 milion de euro ar fi ajuns de la Vîntu la Bogdan Olteanu, via Cipru şi Delaware

Vîntu dorea să facă din Delta Dunării o destinaţie exclusivistă pentru turism, motiv pentru care ar fi plătit un milion de euro mită pentru a avea un guvernator al Deltei pe placul său.
Sorin Ovidiu Vintu
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)

Părintele FNI-ului, Sorin Ovidiu Vîntu, avea un interes economic în Deltă, pe care voia să o transforme într-o destinaţie de turism exclusivist, motiv pentru care i-a cerut lui Bogdan Olteanu să îşi folosească influenţa pentru a-l numi pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării, arată procurorii DNA în referatul pentru arestarea lui Olteanu, citat de Hotnews.

Olteanu ar fi primit mită de la Vîntu un milion de euro. Remiterea banilor s-ar fi făcut la modul următor: Vîntu a dispus transferul sumei de un milion de euro dintr-o firmă a sa din Cipru într-un off-shore din Delaware (SUA), care avea un cont bancar în Bulgaria. Milionul a fost retras din Bulgaria în 28, 29 şi 30 octombrie 2008. După câteva zile, intermediarul Ionuţ Adrian Eftimie i-ar fi dus banii lui Olteanu în biroul acestuia, arată sursa citată

Interesul lui Vîntu în Deltă era în primul rând economic, parte din proprietăţile imobiliare ale fostului mogul de presă fiind amplasate acolo. De asemenea, Vîntu îşi petrecea în Deltă o mare parte a timpului, astfel încât îşi dorea să transforme zona într-o destinaţie de turism exclusivist.

Întâlnirea decisivă între Vîntu şi Bogdan Olteanu ar fi avut loc în Deltă, unde Olteanu a fost adus cu elicopterul lui Vîntu.

În ceea ce-l priveşte pe Olteanu, acesta a recunoscut că a discutat în 2008 cu actualul şef al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, însă a susţinut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Olteanu a admis şi că, în anul 2008, a avut periodic întâlniri cu SOV, care i-a cerut să-l susţină pe Liviu Mihaiu, iar solicitarea omului de afaceri a coincis cu propriile sale opinii asupra persoanei care ar trebui numită în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.