Ciuperci umplute cu legume şi brânză - simple şi apetisante

Ciupercile umplute cu legume sunt apetisante, hrănitoare şi gustoase, fiind o soluţie excelentă pentru o cină rapidă şi sănătoasă.
Ciupercile umplute cu legume
Ciupercile umplute cu legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciupercile umplute se pot servi atât calde, cât şi reci, simple sau alături de o salată de sezon, o garnitură cu cartofi, orez sau pasta. Vă prezentăm mai jos două variante de umplutură: cu dovlecel şi ardei sau cu ardei copt şi brânză pe pat de verdeţuri.

Ingrediente:

12-16 ciuperci mari,

pentru umplutura cu dovlecel:

2 linguri ulei,

o ceapă mică tăiată mărunt,
un ardei roşu galben, verde sau portocaliu) proaspăt sau congelat,
o roşie mică,
un dovlecel,
piper, sare după gust,
o linguriţă suc de lămâie,
o linguriţă de frunze de pătrunjel verzi mărunţite,
50 g parmezan sau caşcaval ras (opţional),

pentru umplutura cu ardei copt şi brânză

o ceapă roşie tăiată în felii rotunde,

25 g unt sau o lingură de ulei,

o mână de spanac verde/ rucolă,

doi ardei sau gogoşari copţi proaspeţi sau congelaţi,

50 g de brânză afânată (capră sau caş)

Modul de preparare:

Mai întâi se începe cu pregătirea ciupercilor. Ciupercile, se şterg bine cu un prosop pentru a se îndepărta eventualele impurităţi.

Se îndepărtează cu grijă picioruşele ciupercilor, care apoi se toacă mărunt. Lamelele maronii ale ciupercilor, dau un gust uşor pământiu, şi se recomandă scoaterea lor cu ajutorul unei linguriţe. Ciupercile curăţate se fierb câteva minute pe aburi, apoi se scot şi se pun într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de apă.

Înainte de umplere, dacă a mai rămas apă, aceasta se îndepărtează uşor cu şerveţele de hârtie mai groase, sau o pânză de bumbac curată. Prin acest procedeu, ciupercile nu mai lasă zeamă după umplere.

Prepararea umpluturii de dovlecel

Ciuperci umplute cu legume
Ciuperci umplute cu legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ceapa şi ardeiul se curăţă şi se taie în cubuleţe mărunte. Dovlecelul se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe. Picioruşele ciupercilor şi roşia se toacă mărunt.

Într-o tigaie largă se pun cele 2 linguri de ulei, apoi se adaugă ceapa şi ardeiul.

După 2-3 minute, când ceapa devine sticloasă, se adaugă ciupercile tocate, roşiile tocate mărunt şi dovlecelul. Se amestecă bine şi se lasă în continuare pe foc câteva minute.

Se adaugă apoi frunzele de pătrunjel, sucul de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper după gust.

Se mai lasă câteva minute pe foc, până când se combină toate ingredientele, apoi se ia deoparte.

Jumătate din ciuperci se umplu cu amestecul preparat mai sus şi se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste ciuperci se presară parmezan sau caşcaval ras. Puteţi presăra pe toate ciupercile sau numai pe o parte dintre ele.

Pentru umplutura cu brânză şi ardei copt

Ciuperci umplute cu legume
Ciuperci umplute cu legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Într-o tigaie pusă la foc mic mediu, se topeşte untul, apoi se adaugă ceapa roşie tăiată în rondele amestecându-se până când aceasta devine sticloasă. Se adaugă puţină sare şi piper apoi se ia deoparte.

Peste ciupercile rămase, se pune mai întâi un strat de frunze de spanac sau rucolă, apoi câteva rondele de ceapă, se aşează câteva felii de ardei copt, după care se presară brânza.

Ciuperci umplute cu legume
Ciuperci umplute cu legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Puneţi tava la cuptor, de preferat la grill (flacăra de sus a cuptorului) pentru câteva minute, atât cât este necesar pentru brânza pusă deasupra să se topească şi să prindă puţină crustă maronie.

Ciuperci umplute cu legume
Ciuperci umplute cu legume (Maria Matyiku / Epoch Times)

Ciupercile se scot din cuptor şi se aşează pe un platou. Vă dorim poftă bună!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură