Clădirile care vindecă

Clădirea Winter Garden Atrium, World Financial Center, New York.
Clădirea Winter Garden Atrium, World Financial Center, New York. (Spencer Platt / Getty Images)

NEW YORK - Fără îndoială că aţi experimentat pe propria piele avantajele unei clădiri bine concepute - la fel cum aţi fost tulburat sau frustrat de una proiectată prost, chiar dacă nu aţi putut spune exact ce vă deranjează. Cercetările arată că proiectarea unei clădiri ar putea afecta sănătatea dumneavoastră sau ar putea ajuta in procesul de vindecare.

Conceptele învechite de design au drept scop să vă ofere un trai şi un mediu de lucru mai bune. Principiile de bază ale proiectării includ iluminatul natural, o ventilaţie adecvată şi ceva la fel de simplu şi de evident că o privelişte frumoasă. Mare parte din aceste principii au fost ignorate de-a lungul ultimilor 50 de ani, majoritatea din motive financiare, lipsa de interes şi credinţe simpliste, cum ar fi "cu cât este mai mare cu atât este mai bine."

Designul durabil a devenit din ce în ce mai interesant pentru arhitecţi şi clienţi din întreaga industrie a construcţiilor. Orientările LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Management energetic şi design ambiental) au jucat un rol cheie în schimbarea priorităţilor în legătură cu importanţa proiectării unor clădiri sănătoase. Apar din ce în ce mai multe dovezi care demonstrează eficacitatea unei clădiri bine concepute.

Anastasia Harrison, director de dezvoltare durabilă la firmă de proiectare Gensler Associates, are peste 22 de ani de experienţă profesională în domeniul proiectării şi consultanţei LEED. La un seminar recent, ea a vorbit despre cercetarea beneficiilor clădirilor ecologice. De exemplu, 80 la sută dintre persoane se simt mult mai confortabil şi mai bine în clădiri ecologice; 29 la sută au o rată de satisfacţie mai mare şi, prin urmare, sunt mult mai activi; iar numărul zilelor de concediu medical luate de persoanele ce locuiesc în clădirile ecologice este reduse cu 2-5 la sută pe an.

O privelişte frumoasă este bună pentru sănătatea dvs.

S-a dovedit că priveliştile ajută procesului de vindecare. Un studiu realizat de omul de ştiinţă Robert Olbrich timp de 10 de ani a comparat mai mulţi pacienţi. O jumătate dintre ei priveau spre pereţii din cărămidă, în timp ce cealaltă jumătate privea spre natură. Cei din urmă au reuşit să se vindece mai repede, iar timpul lor de imobilizare a fost cu o zi mai scurt, potrivit lui Harrison.

Harrison a descris consideraţiile care au stat la baza proiectării unui institut oncologic în Arizona. Ei s-au întrebat: "Cum putem duce oamenii afară sau cum putem aduce 'afară' la ei. ... Deci există grădini interioare şi grădini exterioare?" Considerentele simple de proiectare, care se bazează pe privelişti, includ grădini la faţa locului, iar cele care modifică forma clădirii, pentru a permite privelişti de oriunde din clădire, fac diferenţa.

Alte studii psihologice efectuate de Thomas Joseph Doherty au fost în măsură să dovedească faptul că clădirile bine concepute ar putea scădea tensiunea arterială, calma anxietatea, micşora stresul, ascuţi stările mentale şi reduce hiperactivitatea experimentată de copii în timpul suferinţei.

Aceste concepte nu sunt de fapt inovatoare. Acestea sunt concepte simple, pe care le ştim de secole. Gândiţi-vă la curţile castelelor şi la mănăstirile din Europa, sau la clădirile clasice din Roma care înconjurau forumuri deschise. Toate acestea permit o conectare mai mare cu exteriorul, lumină naturală şi o bună ventilaţie.

Întrucât condiţiile de mediu se agravează şi numărul problemelor de sănătate creşte, se depune tot mai mult efort pentru a descoperi cauzele. Reintegrarea considerentelor simple de mediu în clădirile de astăzi este o soluţie.

"Îmbunătăţirea stării de sănătate a planetei noastre este intrinsec legată de sănătatea noastră. ... Impulsul de dezvoltare fără precedent, din cursul ultimilor 50 de ani, a fost de a pune o presiune nesustenabilă pe planetă şi sănătatea noastră", a declarat Breeze Glazer, care lucrează la firmă de arhitectură şi design Perkins Will.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură