Clătite umplute cu dovlecei şi brânză telemea – apetisante şi gustoase

Clătite umplute cu dovlecei si brânză
Clătite umplute cu dovlecei si brânză (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă vă plac dovleceii, vă sugerăm să încercaţi aceste gustoase clătite umplute cu dovlecei şi telemea. Sunt un aperitiv gustos şi elegant, ce va fi cu siguranţă apreciat de cei dragi vouă. Clătitele umplute cu dovlecei sunt foarte versatile: pot fi servite cu succes ca aperitiv la petreceri, la masa în familie, sau chiar puse la pachet.

Ingrediente:

pentru aluatul clătite aveţi nevoie de:

350 g făină,
5 g sare,
60 g zahăr,
450 ml lapte,
2 ouă,
un pacheţel de vanilie,
30 g unt topit,

pentru umplutură şi salată:

1 kg de dovlecei ( 2-3 dovlecei),
o legătură de ceapă verde,
O legătură de usturoi verde,
2 linguri de ulei,
350 g brânză telemea,
o legătură de mărar

Modul de preparare:

Pentru prepararea clătitelor, făina se cerne într-un castron, apoi se adaugă ouăle bătute şi se amestecă uşor cu telul. Într-un alt castron se pune sarea, zahărul şi vanilia în lapte, amestecându-se uşor. În castronul cu făină, se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, până când aluatul devine cremos ca o smântână. Se adaugă apoi untul topit. Aluatul se pune la frigider şi se lasă să se odihnească cam o oră.

Se pune tigaia de clătite sau teflon pe foc (între mediu şi mare). După ce tigaia s-a încins bine, înainte de-a coace prima clătită, se unge cu puţin unt.

Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătita începe să se desprindă de pe marginile tigăii, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut.

Se repetă operaţia până când se termină tot aluatul de clătite. Din compoziţia de mai sus se coc 12- 14 clătite.

Prepararea salatei de dovlecei

Brânza se zdrobeşte uşor cu ajutorul unei furculiţe. Mărarul verde se spală bine şi se toacă mărunt.

Dovleceii se spală bine cu apă rece. Se taie 4-5 felii subţiri, ca nişte panglici, de-a lungul dovleceilor pe o parte şi apoi pe partea opusă.

Feliile de dovlecei se coc pe plită. Cum sunt foarte subţiri se lasă mai puţin de un minut pe o parte. Când încep să apară primele rotocoale maronii se întorc repede pe cealaltă parte.

Se pun într-un castron, şi cât feliile sunt încă calde, se presară peste cam o treime din brânza telemea. Se mai pune sare dacă este nevoie, se adaugă piper şi se stropeşte cu puţin ulei de măsline.

Prepararea umpluturii:

Partea de mijloc a dovlecelului, rămasă după tăierea feliilor folosite la salată, se taie în cubuleţe mici. Ceapa şi usturoiul verde se mărunţesc.

Într-o tigaie mai mare, se pun 2-3 linguri de ulei, se adaugă ceapa şi usturoiul şi se amestecă de câteva ori.

După mai puţin de un minut se pun cubuleţele de dovlecei. Se coc la foc mic aproximativ 15 -20 minute, până când cubuleţele de dovlecei încep să se înmoaie.

Se adaugă sare şi piper după gust, apoi se lasă deoparte să se răcească.

Cele două treimi din cantitatea de brânză rămasă se amestecă împreună cu dovleceii preparaţi mai sus şi apoi se adaugă puţin mărarul tocat.

Asamblarea clătitelor:

Se pun 2 sau 3 linguri din amestecul de dovlecei cu brânză pe una din jumătăţile clătitei. Se împătură clătita la cele două capete şi apoi se rulează.

Operaţia se repetă până când se umplu toate clătitele. La servire, clătitele se taie în bucăţi de 4-5 cm.

În mijlocul unui platou, se aşează salata de dovlecei, iar de jur împrejur, se pun bucăţile de clătite umplute. Pe deasupra se presară mărar verde tocat. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.