Coaliţia decide: Legile Justiţiei vor merge în Parlament

Coaliţia PSD-ALDE nu va mai aştepta ca modificările legilor Justiţiei să fie asumate de Guvern şi vrea ca acestea să fie trimise în Parlament, pentru a fi adoptate până la finele lui 2017.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Legile Justiţiei să fie modificate prin proiect de lege asumat de parlamentarii PSD - ALDE, au decis vineri liderii coaliţiei la putere, aceştia hotărând şi să nu mai aştepte ca pachetul să fie asumat de Guvern, relatează HotNews.

Modificările legilor Justiţiei - proiect considerat de societatea civilă drept un asalt la adresa Justiţiei - ar urma să fie adoptate de Parlament până la finalul acestui an.

Potrivit sursei citate, şi premierul Tudose a declarat luni seară la Antena 3, că, în opinia sa, legile Justiţiei ar trebui trimise direct Parlamentului, pentru consultări şi dezbateri în comisii.

"Ca să nu ne mai chinuim, eu cred că legile Justiţiei ar trebui duse direct la Parlament, să facă consultări, să se ducă în Comisii", a afirmat Tudose.

Referitor la Inspecţia Judiciară, pe care Tudorel Toader o vedea trecută în subordinea sa, Tudose a susţinut că este necesară o dublă subordonare.

"În mod normal, Inspecţia Juridică ar trebui să fie un organism independent. Numai că cine îi numeşte? Şi atunci, poate apărea subordonarea. Poate veni cineva cu o soluţie. Trebuie şi un anumit control apoi - dacă oamenii ăia superbi care sunt puşi o iau razna? O soluţie.... am vorbit cu domnul Toader să încercăm să imaginăm o dublă cheie, să nu fie doar mâna cuiva, ci şi a altcuiva, iar dacă ambele decid ca lucrurile au luat-o razna, să poată interveni. Teoretic, încă legile justiţiei nu sunt la Guvern, aşteaptă nişte avize, Comisia de la Veneţia se întruneşte parcă abia prin decembrie, poate atunci Parlamentul şi-o asumă", a afirmat premierul.

La rândul său, Tudorel Toader a venit astăzi cu o "găselniţă" nouă, Inspecţia Judiciară ar putea trece sub controlul Consiliului de management strategic, organism format şi coordonat de către ministrul Justiţiei.

"Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care face parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM. Şi atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide şi Inspecţia nu va fi politizată", a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.