Coliziunea galaxiilor crează un semn de exclamare cosmic!

Datele de la  Observatorul cu raze X Chandra sunt prezentate în purpuriu, iar datele  optice de la Hubble apar în roşu, verde şi albastru.
Datele de la Observatorul cu raze X Chandra sunt prezentate în purpuriu, iar datele optice de la Hubble apar în roşu, verde şi albastru. (X-ray: NASA, CXC, IfA, D.Sanders et al; Optical: NASA, STScI, NRAO, A.Evans et al)

Două galaxii în spirală situate la 450 milioane de ani-lumină distanţă, cunoscute sub numele de VV 340 sau Arp 302, se observă în această imagine compozită de la Observatorul cu raze X Chandra şi Telescopul Spaţial Hubble ale NASA.

Datele de la Observatorul cu raze X Chandra sunt prezentate în purpuriu, iar datele optice de la Hubble apar în roşu, verde şi albastru. Ele sunt un exemplu clasic de galaxii care se ciocnesc.

VV 340 de Nord este mărginită, formând o linie în partea de sus, în timp ce VV 340 de Sud este punctul din partea de jos şi este văzut frontal. Aceste galaxii interacţionând par a fi în evoluţie la diferite viteze şi vor fuziona în cele din urmă.

VV 340 străluceşte puternic în lumina infraroşie, determinând clasificarea sa drept o galaxie luminoasă în infraroşu (LIRG). Aceste informaţii au fost colectate, ca parte a Great Observatories All-Sky LIRG Survey (GOALS).

Studiul GOALS are ca scop determinarea motivului pentru care LIRGs emit astfel de radiaţii infraroşii intense, de până la sute de ori mai mari decât o galaxie obişnuită. Explicaţiile ar putea include o explozie puternică la formarea stelelor sau o gaură neagră înfloritoare.

Viziunea Observatorului cu raze X Chandra sugerează că VV 340 de Nord are o gaură neagră foarte mare în centrul său, ascunsă de praf şi gaz. Detalii cu infraroşu de la Telescopul Spaţial Spitzer al NASA au confirmat acest lucru, dar numai o cantitate mică de radiaţii infraroşii vine din gaura neagră.

Între timp, cea mai mare parte a radiaţiei ultraviolete optice şi intense este emisă de VV 340 de Sud, după cum este observat de HST şi Galaxy Evolution Explorer (GALEX).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură