Comandant al forţelor pro-Rusia confirmă: Aveam un sistem anti-aerian BUK, care ar fi putut proveni din Rusia

Comandantul batalionului Vostok din cadrul Forţelor pro-Rusia, Alexander Khodakovski.
Comandantul batalionului Vostok din cadrul Forţelor pro-Rusia, Alexander Khodakovski. (youtube.)

Unul din liderii forţelor pro-Rusia, comandantul Batalionului Vostok, Alexander Khodakovski, a confirmat că paramilitarii afiliaţi Kremlinului aveau un sistem anti-aerian de rachete de tipul BUK. Anterior catastrofei aviatice, Washington-ul anunţa că avionul Malaysia Airlines MH-17 ar fi fost doborât cu ajutorul unui sistem anti-aerian BUK, care ar fi putut proveni din Rusia, potrivit Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, Khodakovski a recunoscut, pentru prima oară de la doborârea avionului în estul Ucrainei, că forţele pro-Rusia se aflau în posesia unui sistem de rachete BUK pe care l-ar fi putut trimite înapoi în Rusia pentru a îndepărta dovezile incriminatorii.

Înainte ca avionul MH-17 să fie doborât, forţele pro-Rusia s-au lăudat că au obţinut un sistem de rachete BUK capabil să doboare avioane aflate la o înălţime mare. Dar după dezastrul aviatic, principalul grup al forţelor pro-Rusia, auto-proclamata Republică Populară Doneţk, a negat în mod repetat că a avut vreodată astfel de arme în posesie.

De vreme ce avionul s-a prăbuşit cu 298 de oameni la bord, cel mai important al aspect al cazului este identificarea părţii care a lansat racheta ce a doborât avionul într-o zonă de conflict între forţele pro-Rusia şi armata ucraineană.

Khodakovski a acuzat autorităţile de la Kiev de provocarea atacului cu rachetă care a distrus avionul comercial, precizând că forţele aeriene ucrainene au lansat în mod intenţionat atacuri aeriene asupra zonei, în pofida lansatoarele de rachete anti-aeriene mobilizate acolo.

”Ştiu că un BUK a venit din Lugansk. La acel am fost anunţat că din Lugansk va veni un BUK cu steagul LNR”, a declarat liderul paramilitarilor, făcând referire la Republica Populară Lugansk, grupul pro-Rusia din regiunea Lugansk.

”Ştiu despre acel BUK. Am auzit despre el. Cred că l-au trimis înapoi. Deoarece am aflat despre el exact în momentul în care am aflat despre desfăşurarea acestei tragedii. Cei probabil, l-au trimis înapoi pentru a îndepărta dovada existenţei lui”, a declarat Khodakovski, marţi.

”Întrebarea este următoarea: Ucraina a primit dovezi timpurii că voluntarii au această tehnologie prin intermediul Rusiei. Nu numai că nu a făcut nimic să-i protejeze securitatea, dar a provocat folosirea acestui tip de armă împotriva unui avion care transporta civili paşnici”, a declarat acesta.

”Aceştia ştiau că BUK-ul există; că BUK –ul se îndrepta spre Snezhnoie,”, a declarat liderul forţelor pro-Rusia, făcând referire la un sat aflat la 10 kilometri în vest de locul prăbuşirii. ”Ştiau că va fi amplasat acolo şi au provocat folosirea sistemului BUK începând un atac aerian asupra unei ţinte de care nu aveau nevoie, pe care avioanele lor nu au atins-o timp de o săptămână”.

”În ziua aceea au zburat intensiv, şi exact în momentul doborârii, la momentul când avionul civil zbura deasupra, au lansat atacuri aeriene. Chiar dacă era un BUK acolo, şi chiar dacă s-a folosit sistemul BUK, Ucraina a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că avionul civil este doborât”.

Zbor civil

Eileen Lainez, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că aprecierile lui Khodakovski vin să confirme ceea ce spuneau oficialii americani la început, adică ”forţele pro-Rusia au primit armament, antrenament şi susţinere din Rusia”.

Pentagonul a respins eforturile liderului din Doneţk de a învinovăţi guvernul de la Kiev pentru doborârea avionului, numindu-le ”o altă încercare de împotmolire a situaţiei şi de deturnare a atenţiei de la fapte”.

Washingtonul crede că forţele pro-Rusia au doborât cel mai probabil avionul ”din greşeală”, neştiind că era un zbor cu pasageri civili, potrivit oficialilor din informaţii.

Oficialii americani au mai declarat că ”cea mai plauzibilă explicaţie” pentru distrugerea avionului este că forţele pro-Rusia au lansat o rachetă de fabricaţie rusă SA-11, cunoscută şi ca BUK, după ce au confundat avionul comercial cu un alt fel de avion.

”Chiar dacă nu ştim încă cine a tras racheta, am evaluat că era o rachetă SA-11 care provine de la forţele pro-Rusia din zonă”, a declarat Lainez.

Casa Albă a anunţat că este convinsă că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer SA-11 lansată din teritoriile estice ale Ucrainei controlate de forţele pro-Rusia.

Alţi lideri ai forţelor pro-Rusia neagă că ar fi doborât avionul MH-17. De asemenea, Rusia a negat orice implicare în catastrofa aviatică.

Khodakovski este fostul şef la unităţii anti-tero ”Alpha” a serviciului de securitate din Doneţk, şi unul din liderii comandaţi majori ai forţelor pro-Rusia, originar din Ucraina.

În trecut, au existat fricţiuni între el şi liderul forţelor pro-Rusia din regiuni, Igor Strelkov, fostul ofiţer al serviciilor de informaţii ale armatei ruse, care s-a autodeclarat comandantul tuturor forţelor pro-Rusia din regiunea Doneţk.

Khodakovski a declarat că unitatea să nu a avut niciodată sisteme BUK, dar s-ar putea ca acestea să fi fost folosite de paramilitarii din alte unităţi.

”Faptul este că, acesta este un teatru al activităţii militare ocupate de ai noştri, să le spunem parteneri din mişcarea rebelă, de care cooperarea noastră este cumva condiţionată”, a declarat acesta.

”Ce resurse au partenerii noştri, nu putem ştii cu siguranţă. Dar a existat (un BUK)? A existat unul, nu ? Dacă au existat dovezi că exista, atunci mai rămâne o singură întrebare.”

Khodakovski a declarat că se ştia pe scară largă că, în trecut, forţele pro-Rusia au obţinut sisteme BUK de la forţele ucrainene, printre care se aflau trei sisteme capturate dintr-un punct de control în luna aprilie şi încă unul capturat în apropiere de aeroportul din Doneţk. Acesta a declarat că nici unul din sisteme BUK capturate de forţele ucrainene nu erau operaţionale.

Afirmând că nu poate fi sigur de provenienţa sistemului BUK care opera pe teritoriul forţelor pro-Rusia la momentul doborârii avionului, acesta crede că ar fi putut proveni din Rusia.

”Nu voi spune că Rusia a oferit aceste lucruri sau că nu le-a oferit. Rusia ar fi putut oferi acest BUK sub nişte iniţiative locale. Eu vreau un BUK, şi dacă cineva mi-ar fi oferit unul, nu l-aş fi refuzat. Dar nu l-aş folosi împotriva unui lucru care nu mă ameninţă. L-aş folosi numai în circumstanţele în care există un atac aerian asupra poziţiilor mele, pentru a proteja vieţile oamenilor”.

”Sunt o parte interesată. Sunt un terorist, un separatist, un voluntar... În orice caz, mi se cere să promovez tabăra pe care o reprezint, chiar dacă eu aş putea să gândesc altceva, să spun altceva sau să am o viziune diferită. Asta îmi provoacă un discomfort real în suflet”, arată el în interviul pentru Reuters.