Statele Unite întrerup zborurile către Tel Aviv

Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 16 iulie 2014
Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 16 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Statele Unite neagă că interdicţia liniilor comerciale americane de a zbura către Tel Aviv şi avertizarea de călătorie ar face parte dintr-un efort menit să determine Israelul să accepte un armistiţiu în Gaza.

”Nu sunt deloc de acord cu acest argument”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Marie Harf, când a fost întrebată dacă cele două directive reprezintă o mişcare menită să pună presiune pe israelieni.

”Am emis avertizări de călătorie deoarece una dintre priorităţile noastre principale este protejarea cetăţenilor americani de peste graniţe”, a declarat Harf, marţi.

”Acesta este un pas pe care l-am luat când am simţit că situaţia din teritoriu o cerea. Evident acesta este un proces prin care trecem, care nu este legat de vreo strategie sau politică”.

În ciuda legăturilor strânse dintre americani şi Israel, Departamentul de Stat a avertizat, luni, toţi cetăţenii americani împotriva călătoriilor în Israel, Cisiordania sau Fâşia Gaza, din cauza ”ostilităţilor în curs de desfăşurare”.

Dar Departamentul de Stat nu este implicat în decizia Administraţiei Federale de Aviaţie (FAA) de a le interzice companiilor aeriene americane să zboare spre Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv în următoarele 24 de ore.

”FAA ia aceste decizii când simte că este necesar, din nou, pentru siguranţa cetăţenilor Statelor Unite”, a declarat Harf, adăugând că avertizarea a venit ca răspuns la ”atacul recent” cu rachete al Hamas-ului.