MH-17: Putin atacă Occidentul, susţine că va coopera cu investigaţiile

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, marţi, că va participa la o investigaţie privind doborârea zborului Malaysia Airlines MH-17, în acelaşi timp acuzând Vestul de interferare în Ucraina şi avertizând ”forţele exterioare” să nu mai orchestreze "revoluţii colorate".

În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Putin a subliniat că Rusia va face ”tot ce îi stă în putere” să asiste la investigaţia privind incidentul soldat cu moartea a 298 de persoane.

Pentru prima oară de la producerea accidentului, Putin a răspuns cererilor Vestului ca Moscova să preseze forţele rebele pro-ruse din estul Ucrainei, pe care Statele Unite le-a acuzat de doborârea avionului.

”Suntem îndemnaţi să influenţăm separatiştii din estul Ucrainei. Repet, vom face tot ceea ce stă în puterea noastră”, a declarat preşedintele rus, adăugând că ”asta nu este destul” pentru a opri conflictul din Ucraina.

Pentru a rezolva situaţia, Vestul va trebui să ceară Kievului oprirea bombardamentelor din zonele estice ale ţării.

”Chiar ieri, când separatiştii înmânau cutiile negre, forţele aeriene ale Ucrainei au organizat un atac asupra Doneţkului. Experţii internaţionali prezenţi la locul prăbuşirii nu au putut nici măcar să-şi scoată capul afară. Este necesar, odată pentru totdeauna, să se facă apel la autorităţile din Kiev pentru a se respecta normele elementare de decenţă, pentru a introduce un armistiţiu, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp pe parcursul investigaţiei”, a declarat Putin.

În timp ce declara că nu există nicio ”ameninţare militară directă la adresa suveranităţii şi integrităţii” Rusiei, Putin a atacat NATO şi Vestul, precizând că Rusia îşi va mări ”capabilităţile de apărare” ca răspuns la activitatea NATO din apropierea graniţelor sale.

Lansând al doilea atac asupra NATO, Putin s-a declarat mulţumit că ”Rusia nu este un membru al vreunei alianţe şi că acest lucru este într-o anumită măsură o garanţie a suveranităţii noastre”.

Liderul rus nu a uitat să reamintească faptul că războiul din estul Ucrainei este rezultatul interferenţei ”forţelor exterioare”.

”Astăzi, poate fi auzit tot mai mult limbajul ultimaturilor şi sancţiunilor şi înţelegerea statelor suverane a fost înceţoşată; regimurile indezirabile, ţările cu politici independente, sau cei care pur si simplu stau în faţa intereselor cuiva, [cu totii] devin tot mai destabilizaţi. Aceştia fac asta prin intermediul aşa ziselor revoluţii colorate: lovituri de stat instigate şi finanţate de forţe exterioare”, a declarat acesta.

”Rusiei îi este prezentată ceva ce se apropie de un ultimatum: 'Lasă-ne să distrugem această parte a populaţiei care este legată istoric şi etnic de Rusia şi nu vom impune sancţiuni împotriva ta”, a declarat Putin. ”Aceasta este o logică ciudată şi inacceptabilă”.

Acesta a avertizat că orice încercare a ”forţelor exterioare” de a provoca o revoluţie colorată în Rusia nu va funcţiona.