Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, demis de Putin după atacul-surpriză de la baza militară rusă din Crimeea

Explozie în Crimeea
Explozie în Crimeea

Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, amiralul Igor Osipov, a fost demis în urma exploziilor de la baza militară Novofedorivka din Crimeea. În locul său a fost numit viceamiralul Viktor Sokolov.

Anunţul a fost făcut de jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, care citează surse ruseşti. El a spus că aceasta a fost cea mai bună demonstraţie a consecinţelor dezastruoase pentru Rusia ale exploziilor de la baza aeriană din Crimeea.

"Principală forţă de atac a Flotei Mării Negre are sediul la baza aeriană. (...) Aproximativ jumătate dintre avioanele pregătite de luptă şi majoritatea muniţiilor foarte scumpe au fost distruse, iar infrastructura bazei aeriene a fost grav avariată", a scris Butusov, citat de publicaţiei Obozrevatel.

Potrivit jurnalistului, Ministerul rus al Apărării nu a recunoscut nicio pierdere, iar autorităţile ruse pur şi simplu nu comentează datele imaginilor din satelit şi pretind că nu s-a întâmplat nimic, deşi întreaga lume vorbeşte despre atacul reuşit şi eficient al ucrainenilor asupra bazei aeriene ruseşti. Propaganda rusă tace şi încearcă să deturneze atenţia cu alte ştiri.

În opinia lui Butusov, Kremlinul dă dovadă de neputinţă absolută şi pierde războiul informaţional. Se pare că Rusia nu este capabilă să apere Crimeea în mod fiabil.

"Este interesant faptul că, chiar şi după distrugerea navei amiral Moskva, pe care amiralul Igor Osipov îşi ţinea steagul, acesta nu a fost îndepărtat din funcţie. Dar după exploziile, care, potrivit Ministerului rus al Apărării, nu s-ar fi soldat cu victime, amiralul şi-a pierdut postul. Acest lucru arată că aviaţia rusă a suferit o înfrângere nemaiîntâlnită în istoria sa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a opinat jurnalistul ucrainean.

Acesta sugerează că, judecând după natura exploziilor, este foarte probabil ca baza aeriană să fi fost aruncată în aer în urma unui sabotaj reuşit de către ucraineni. La urma urmei, nu au existat lovituri, dar două depozite aflate la distanţă unul de celălalt au explodat aproape simultan.

"9 august este o altă victorie istorică a Ucrainei asupra ocupanţilor ruşi şi o demonstraţie pentru lume că Ucraina câştigă războiul cu Rusia, că înfrângerea armatei lui Putin este un scenariu perfect realist şi că ucrainenii trebuie ajutaţi", a rezumat Butusov.

Reamintim că în după-amiaza zilei de 9 august au avut loc explozii la baza aeriană militară rusă din Novofedorivka. Ocupanţii au declarat stare de urgenţă în Crimeea şi au evacuat zona.

Potrivit versiunii Ministerului rus al Apărării, "lovitura" de pe aerodromul Saki din Crimeea ocupată a fost cauzată de detonarea de muniţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe