Companie implicată în frauda bancară, trimisă în instanţă de către Procuratură: a prejudiciat statul cu peste 19 milioane lei

(Captură Foto)
Maria Maevschi
18.02.2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat joi, 18 februarie, că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată dosarul penal în care cinci persoane sunt acuzate de prejudicierea statului cu circa 19,4 milioane lei în anul 2010.

Potrivit oamenilor legii, cei cinci inculpaţi au fost implicaţi în gestionarea activităţii şi finanţarea unei companii specializate în comercializarea materialelor de construcţie, în special piatră şi nisip. Aceştia, în anul 2010, sub pretextul contractării de la Banca de Economii a unui credit în sumă de un milion două sute mii euro, au prezentat un plan de afaceri fals.

Potrivit planului de afaceri, inculpaţii au indicat ca scop al contractării acelui credit cumpărarea unui tomograf - utilaj medical a cărui folosire nu era necesară în segmentul de activitate al companiei şi care, pe piaţă, era comercializat la preţul de circa trei sute mii euro. Pentru acelaşi utilaj, în acea perioadă, aceştia au solicitat drept credit suma de un milion două sute mii euro, au notat procurorii.

După ce solicitarea de acordare a creditului a fost satisfăcută de bancă, compania a transferat suma solicitată în afara ţării pentru a crea impresia că banii sunt folosiţi în scopul declarat de cumpărare a tomografului.

Ulterior, inculpaţii au cerut returnarea banilor în conturile bancare din Moldova şi i-au folosit în propriile scopuri. Prin urmare, a menţionat PCCOCS, în baza acestor fapte de escrocherie şi spălare de bani, inculpaţii şi-au adus contribuţia la devalizarea activelor statului în Banca de Economii, bancă în care, în anul 2010, statul deţinea peste 56% din acţiuni.

Totodată, au menţionat oamenii legii, în cadrul acţiunilor de urmărire penală, procurorii PCCOCS au dispus aplicarea sechestrelor pe bunurile ce aparţin inculpaţilor, în valoare de peste 19 milioane lei, pentru asigurarea restituirii prejudiciului cauzat statului prin faptele ilegale ale acestora.

Cei cinci inculpaţi sunt atât persoane care administrau direct compania vizată, precum şi persoane care o administrau „din umbră.” Doi dintre inculpaţii care gestionau, de facto, compania, anterior, în baza demersurilor procurorilor, au fost plasaţi în arest preventiv.

Ulterior, însă, aceştia au fost eliberaţi şi li s-a aplicat o altă măsură mai blândă, iar recursul procurorilor a fost respins. Actualmente, în privinţa unei persoane este aplicat arestul la domiciliu, în privinţa alteia – control judiciar, iar pentru alţi trei inculpaţi – obligaţia de nepărăsire a localităţii.

Potrivit legii penale, escrocheria imputată tuturor celor cinci inculpaţi este pedepsită cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Mai mult decât atât, în cazul spălării banilor obţinuţi prin escrocherie – acţiuni imputate unui administrator şi celor două persoane care administrau real compania – legea penală prevede pedeapsa cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de până la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.

În ceea ce priveşte faptele unui alt administrator al companiei şi celor două persoane care de facto îi dirijau activitatea, aceştia sunt acuzaţi de comiterea ambelor infracţiuni, au punctat procurorii PCCOCS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor