Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena

La începutul fiecărui an are loc în capitala mondială a muzicii, în Viena, Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena.
Filarmonica din Viena- sala de concerte
Filarmonica din Viena- sala de concerte (debanat.ro)

Concertul este transmis în direct începând cu anul 1959 şi poate fi urmărit de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Acesta este un eveniment muzical unic pe care doreşte să-l vizioneze fiecare meloman. Familii importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie, îşi rezervă din timp locuri la acest eveniment special, la care sunt incluse piese din creaţia familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Eduard Strauss şi Josef Strauss).

În timpul concertului sunt prezentate scene de pe străzile Vienei. Una dintre piesele cele mai apreciate este „Dunărea albastră”, pe acordurile căreia parcă toată Viena valsează. Apar şi scene de pe holurile Filarmonicii din Viena.

Fiecare epocă are nuanţa şi farmecul ei specific.

Dar indiferent de momentele alese, se simte cum arta reuşeşte să unească oamenii, să scoată la iveală cele mai frumoase şi nobile sentimente - generozitatea, sinceritatea, altruismul.

Un alt aspect care impresionează este aranjamentul floral unic din filarmonică, care este deosebit în fiecare an. Florile sunt aduse din San Remo.

În acest concert este inclus „Marşul lui Radetzky”, compus de Johann Strauss (tatăl), care este primit cu aplauze puternice de spectatori. Marşul este dedicat feldmareşalului Josef Wenzel Radetzky von Radetz, cu ocazia victoriei pe care armata aflată sub comanda sa a repurtat-o la Custozza contra revoluţionarilor italieni.