Conflicte violente între manifestanţi şi poliţie în Istanbul

Conflicte violente au izbucnit între poliţie şi manifestanţii care s-au adunat în Istanbul pentru a-l susţine pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), un partid din opoziţie.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti în Istanbul, 9 iunie 2016.
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţişti în Istanbul, 9 iunie 2016. (Captură Foto)

Confruntările au izbucnit după ce aproximativ 1.000 de susţinători ai CHP au încercat să mărşăluiască joi spre sediul Partidului de guvernământ pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP). Unii dintre participanţii la protest au aruncat cu ouă în poliţişti.

Pe de altă parte, poliţiştii turci au folosit gloanţe de cauciuc pentru a dispersa manifestanţii şi au blocat drumul către sediul AKP. S-a raportat că unii manifestanţi au avut dureri mari după ce au fost loviţi cu gloanţele de cauciuc.

Manifestanţii au denunţat ameninţările cu moartea la adresa lui Kilicdaroglu. În timpul ceremoniei religioase pentru victimele atacului cu maşina capcană de marţi din Istanbul, s-a tras cu un glonte real în acesta. În plus, un grup de critici anti-Kilicdaroglu au rupt o coroană pe care Kilicdaroglu a aşezat-o pentru victime.

Atacul din Istanbul, pentru care au fost învinuiţi militanţii kurzi, s-a soldat cu 11 morţi inclusiv 6 ofiţeri de poliţie şi 5 civili.

Atacul împotriva liderului CHP “a fost o pată neagră în istoria politicii turceşti”, a declarat Selin Sayek Boke, purtătoare de cuvânt a partidului, adăugând că AKP a “înecat Turcia în sânge” în timpul celor 14 ani în care a deţinut puterea.

Ameninţările împotriva lui Kilicdaroglu au avut loc la o zi după ce acesta a declarat în timpul unui interviu televizat în direct că a vizitat în închisoare militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Liderul CHP a fost acuzat în mai multe rânduri că nu a oferit suficient suport campaniei guvernului turc de a suprima grupul militant.

În ultimele câteva luni, Ankara a desfăşurat o amplă campanie anti-PKK în regiunea de la frontiera sudică. Armata turcă a bombardat, de asemenea, poziţiile PKK în nordul Irakului, încălcând astfel suveranitatea ţării arabe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe