Germania critică comentariile lui Erdogan legate de votul pentru genocidul armean

Berlinul l-a criticat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru comentariile la adresa legiuitorilor germani de origine turcă ce au votat în favoarea recunoaşterii masacrului comis de otomani împotriva armenilor.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat luni că afirmaţiile lui Erdogan, care a asociat membrii individuali ai Parlamentului german cu terorismul, sunt complet de neînţeles.

La sfârşitul săptămânii trecute, Erdogan a declarat că cei 11 parlamentari germani cu origini turceşti care au susţinut rezoluţia prin care Germania recunoaşte drept genocid masacrul comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în Primul Război Mondial sunt susţinători ai terorismului, făcând o asociere între legiuitorii respectivi şi grupul PKK interzis în Turcia.

Seibert a declarat că Berlinul consideră PKK un grup terorist, dar că Erdogan ar trebui să respecte rezoluţia Bundestagului, un organism ales pe cale democratică şi independent.

“Bundestagul a ajuns la o decizie suverană. Acest lucru trebuie respectat”, a declarat Seibert, reiterând că afirmaţiile lui Erdogan despre legiuitorii germani au avut loc în ciuda unui mesaj transmis de Merkel către preşedintele turc în privinţa naturii independente a Bundestagului.

Alţi oficiali germani au criticat, de asemenea, comentariile lui Erdogan, iar ministrul Integrării a susţinut că invocarea terorismului în cazul unor parlamentari germani este incredibilă şi că reprezintă un test sever pentru relaţiile turco-germane.

În plus, alţii au criticat apelul lui Erdogan ca parlamentarilor germani de origine turcă să li se facă teste de sânge pentru a se vederea ce fel de turci sunt.

Armenii estimează că un milion şi jumătate de semeni ai lor au fost ucişi în mod sistematic în perioada 1915-1916 şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid. Săptămâna trecută, Germania a votat, la rândul ei, pentru recunoaşterea oficială a acestui genocid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe