Conflictul sirian: Rusia aşteaptă dovezi concludente

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Rusia întreprinde măsuri disperate pentru a deturna Occidentul de la o intervenţie armată în conflictul din Siria. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat luni că Occidentul 'a decis deja pentru sine totul', dar a ţinut să atenţioneze că o asemenea intervenţie nu va opri războiul civil, ci va provoca şi mai mult haos. Şeful diplomaţiei ruse a îndemnat cel puţin să se aştepte rezultatele anchetei privind recenta utilizare de arme chimice, utilizare de care Occidentul acuză regimul lui Bashar al-Assad, notează marţi cotidianul Kommersant.

Luni, în timpul unei conferinţe de presă convocate de urgenţă, ministrul de externe al Rusiei a atenţionat ţările membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în legătură cu o intervenţie armată în Siria. 'Dacă cineva crede că pentru ca adversarii regimului (Assad) să învingă este necesar să fie bombardată infrastructura militară siriană şi că lucrurile se vor încheia aici, acest lucru este o iluzie. Războiului civil va continua', şi-a exprimat convingerea Serghei Lavrov.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a amintit că în regiune sunt oricum vizibile 'consecinţele grele ale fostelor intervenţii' din afară: autorităţile Libiei, de exemplu, nu mai deţin controlul asupra unor vaste teritorii din ţară, iar în Irak au loc aproape zilnic atacuri teroriste.

Despre un amestec în conflictul sirian SUA, Marea Britanie şi Franţa au început să vorbească după recenta utilizare de arme chimice lângă Damasc, acţiune de care Occidentul l-a acuzat pe preşedintele Bashar Al-Assad. Rusia consideră aceste acuzaţii neîntemeiate. 'Pentru guvernul sirian este absolut dezavantajos în sens politic, dar şi în sens militar să apeleze la utilizarea de arme chimice. Atunci când acolo lucrau experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) situaţia militară era în favoarea guvernului şi trebuia să aibă loc o întrevedere americană ruso-americană în vederea pregătirii conferinţei 'Geneva-2'. Dimpotrivă, pentru cealaltă parte (opoziţia siriană) nu ar fi lipsit de interes măcar să provoace lovituri din străinătate la adresa regimului, să organizeze o asemenea provocare', a explicat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a îndemnat la aşteptarea rezultatelor comisiei de anchetă a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), care şi-a început luni activitatea la locul de utilizare a armelor chimice. Serghei Lavrov a declarat pentru Kommersant că inspectorii nu vor emite 'decizii acuzatoare', deoarece acest lucru nu face parte din mandatul lor. 'Ei pur şi simplu vor prezenta faptele: într-un anumit loc şi la o anumită oră au fost descoperite anumite substanţe, o bombă de producţie industrială sau artizanală, gaz sarin sau altă substanţă. Mai departe trebuie să decidă Consiliul de Securitate al ONU', a explicat Lavrov.

De altfel, şeful diplomaţiei ruse a recunoscut că şansele ca această problemă să fie dezbătută în cadrul Consiliului de Securitate al ONU nu sunt mari: 'Liderii occidentali fac declaraţii fără drept de apel, din care rezultă că ei nu intenţionează să aştepte rezultatele anchetei şi că ei au decis deja totul', a spus el.

Unul dintre principalele argumente ale SUA şi ale aliaţilor lor în favoarea aplicării cât mai grabnice a unui scenariu de forţă îl constituie faptul că reprezentanţii echipei ONU şi-au început ancheta abia după cinci zile de la atacul chimic. Serghei Lavrov a respins categoric aceste argumente. Experţii ruşi le consideră de asemenea neconcludente.

'Substanţele neuroparalizante, care s-ar fi folosit lângă Damasc, se utilizează în principal sub formă de aerosoli. În pofida evaporării, ele pot fi descoperite la locul atacului, precum şi în sângele şi părul victimelor. Este vorba de săptămâni, iar o întârziere de câteva zile nu este una critică pentru a determina dacă s-au folosit sau nu arme chimice', a explicat pentru Kommersant expertul rus Andrei Bakliţki.

De asemenea, potrivit lui Bakliţki, chiar dacă faptul utilizării de arme chimice va fi dovedit, descoperirea sursei atacului nu va fi un lucru simplu. 'Rebelii vor declara că doar forţele guvernamentale deţin rezerve de substanţe neuroparalizante şi mijloace de transportare a acestora. În acelaşi timp, regimul (de la Damasc) îi va acuza pe 'terorişti' de provocare', este de părere expertul.

Serghei Lavrov a refuzat să precizeze care va fi reacţia Moscovei în cazul în care Occidentul nu va pleca urechea la argumentele şi apelurile ei. În acest sens, şeful diplomaţiei ruse s-a rezumat la o singură frază: 'Nu intenţionăm să luptăm cu nimeni'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe