Congresul SUA cere Moscovei retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei

În cadrul vizitei sale la Washington, liderul PD a aflat despre solicitarea Congresului SUA ca Moscova să-şi retragă trupele militare din Tiraspol, după care, revenit în ţară, Plahotniuc a propus lupta împotriva propagandei ruseşti în Moldova.
Congresul Statelor Unite ale Americii
Congresul Statelor Unite ale Americii (blogs.voanews.com)

Senatul şi Camera Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii au adoptat un proiect de lege, care conţine cererea ca Moscova să-şi retragă trupele militare din regiunea transnistreană, şi mai ales diminuarea influenţei Rusiei în Asia şi Europa. În urma aprobării proiectului de lege a fost propusă crearea fondului de contracarare a influenţei ruse, de care ar putea beneficia şi Republica Moldova, notează unimedia.info.

Potrivit documentului, Moscova a încercat să exercite influenţă în Europa şi Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice şi altor grupuri care promovează xenofobia, pentru a submina unitatea europeană. Mai mult decât atât, conducerea de la Kremlin ar fi utilizat practici bine documentate ale corupţiei pentru a submina şi a căpăta influenţă în ţările europene şi asiatice.

„Preşedintele ar trebui să solicite Guvernului Federaţiei Ruse: să retragă toate forţele sale de pe teritoriile Georgiei, Ucrainei şi Moldovei; să restituie controlul frontierelor acestor teritorii propriilor guverne; să înceteze toate eforturile de a submina popularitatea guvernelor alese în aceste ţări”, se arată în solicitarea Congresului Statelor Unite.

Potrivit sursei citate, acest proiect de lege are drept scop iniţierea unui fond pentru diminuarea influenţei Rusiei, al cărui buget va fi de 250 de milioane de dolari pentru perioada 2018-2019. Totodată, Congresul Statelor Unite a solicitat preşedintelui american, Donald Trump, ca acesta să ceară autorităţilor Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi să înceteze subminarea guvernelor acestor state.

De menţionat că ,,Plahotniuc a plecat la Washington într-o plimbare ca să se întoarcă de acolo şi să producă toate arestările astea (de la primăria Chişinăului – n.r.) şi să înceapă lupta împotriva propagandei ruseşti. Lumea nu înţelege cu cine avem noi de a face”, a declarat recent, liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21, făcând referire la faptul că imediat ce s-a întors din SUA, în încercarea de a apărea, din nou, într-o lumină pozitivă, liderul PD ar fi început „lupta” împotriva propagandei ruse, provocându-l astfel pe pro-rusul Dodon, care s-a arătat total nemulţumit.

Astfel, potrivit unui comunicat al Partidului Democrat, Plahotniuc salută proiectul Congresului Statelor Unite, confirmând că ar fi discutat pe acest subiect în timpul vizitei sale la Washington. "Salut proiectul de lege aprobat de Congresul SUA, pe un subiect important, care a fost şi pe agenda discuţiilor pe care le-am avut recent în SUA şi care vine să acorde un sprijin necesar Republicii Moldova. Urmează şi alte acţiuni care vor contribui la securizarea informaţională a ţării noastre şi nu doar", a scris Plahotniuc pe o reţea de socializare.