Consiliul Europei: Corupţia reprezintă una dintre problemele majore ale Republicii Moldova

Consiliul Europei cere Republicii Moldova îmbunătăţirea măsurilor anticorupţie în privinţa parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. GRECO menţionează capacităţile slabe şi lipsa de independenţă a principalelor instituţii ale statului responsabile de combaterea corupţiei.
Camera de plen a Consiliului Europei
Camera de plen a Consiliului Europei (wikipedia.org)

Grupul de state contra corupţiei (GRECO) solicită Republicii Moldova să îmbunătăţească şi să asigure punerea în aplicare efectivă a legislaţiei anticorupţie în privinţa parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor. GRECO identifică drept probleme cheie aplicarea neuniformă a legilor şi politicilor anticorupţie precum şi capacităţile slabe şi lipsa de independenţă a principalelor instituţii responsabile de combaterea corupţiei, se menţionează într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.

Potrivit unui raport publicat recent, Grupul de state contra corupţiei care a efectuat o vizită la Chişinău în perioada 2-6 noiembrie 2015 a subliniat faptul că este necesară consolidarea în mod esenţial a Comisiei Naţionale de Integritate. Deşi CNI este competentă în ceea ce priveşte integritatea şi conflictele de interese ale membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor, aceasta nu dispune de competenţele şi independenţa necesare pentru verificarea amplă a declaraţiilor de interese şi de avere depuse. Regimul de sancţiuni, de asemenea, are defecte cruciale.

GRECO recunoaşte măsurile pozitive luate în Parlament pentru a spori accesul la informaţii cu privire la activitatea parlamentară, dar totodată, recomandă luarea unor măsuri suplimentare pentru asigurarea dezbaterilor democratice adecvate, extinderea participării publicului la procesul legislativ şi a transparenţei interacţiunii parlamentarilor cu terţe părţi. Urmează să fie adoptat un cod de etică pentru parlamentari, iar cerinţele de integritate a membrilor Legislativului promovate şi aplicate. De asemenea, raportul atenţionează faptul că imunitatea parlamentară reprezintă un obstacol semnificativ pentru aducerea parlamentarilor suspectaţi de corupţie în faţa justiţiei.

În raport se mai constată că există o percepţie publică negativă a sistemului judiciar din ţară, şi că sunt necesare acţiuni ferme pentru a redobândi încrederea cetăţenilor. GRECO subliniază faptul că funcţionarea şi componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să fie revizuită. Niciun membru al Guvernului şi niciun reprezentat al politicului nu trebuie să se regăsească în componenţa CSM cu drept de vot. Deciziile sale trebuie să ofere garanţii suficiente de obiectivitate şi transparenţă, în special în ceea ce priveşte recrutarea, promovarea şi răspunderea disciplinară a judecătorilor. Mai sunt multe de realizat pentru a face judecătorii conştienţi de etică şi integritate. Normele legale privind cadourile şi alte avantaje trebuie să fie aplicate în mod adecvat.

Grupul de state contra corupţiei a apreciat pozitiv adoptarea Legii cu privire la Procuratură, care va intra în curând în vigoare. Cu toate acestea, GRECO conchide că dacă prevederile legii sunt atinse sau nu va depinde de modul în care legea va fi pusă în aplicare.

Raportul menţionat solicită să fie luate măsuri suplimentare în ceea ce priveşte indicaţiile date procurorilor şi a intervenţiilor ierarhice asupra cazurilor, componenţa şi deciziile Consiliului Superior al Procurorilor şi răspunderea disciplinară a procurorilor. Procurorii au nevoie, de asemenea, să fie mai conştienţi de normele de etică şi integritate.

Punerea în aplicare a celor 18 recomandări adresate Republicii Moldova vor fi evaluate de către GRECO în prima jumătate a anului 2018 prin intermediul procedurii de verificare a conformităţii.

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) este un organ al Consiliului Europei, care are drept scop îmbunătăţirea capacităţii membrilor săi de a lupta împotriva corupţiei prin monitorizarea respectării acestora cu standardele anticorupţie ale Organizaţiei. El ajută statele membre să identifice deficienţele în politicile naţionale anticorupţie, fapt care determină reformele legislative, instituţionale şi practicile necesare. În prezent, acesta cuprinde 47 de state membre ale Consiliului Europei, inclusiv Belarus şi Statele Unite ale Americii. Republica Moldova a aderat la GRECO în anul 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe