Consiliul NATO-Rusia s-a întrunit la Bruxelles

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Miniştrii de externe ai Consiliului NATO–Rusia, reuniţi miercuri la Bruxelles, şi-au exprimat sprijinul deplin pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) referitoare la eliminarea armelor chimice siriene, precum şi pentru activitatea Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), respectiv activitatea desfăşurată de misiunea mixtă OIAC-ONU care are ca obiectiv eliminarea armelor chimice siriene.

„Salutăm munca depusă până acum şi faptul că s-au făcut progrese importante în punerea în aplicare a deciziilor OIAC şi ONU. Cerem tuturor părţilor să coopereze pe deplin cu misiunea mixtă OIAC-ONU şi subliniem importanţa eliminării complete şi verificabile a tuturor armelor chimice, materiale şi echipamente, în cel mai rapid şi cel mai sigur mod”, se precizează în declaraţia emisă de miniştrii de Externe la finalul întrevederii.

Miniştrii şi-au exprimat sprijinul pentru Conferinţa internaţională privind Siria (Geneva II) din 22 ianuarie 2014 şi, în acelaşi timp, au precizat că „singura soluţie la criza actuală din Siria este un proces politic cuprinzător şi condus de sirieni, bazat pe comunicatul de la Geneva din 30 iunie 2012”.

Secretarul de stat american John Kerry şi şeful politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, au avut propria lor discuţie despre planurile referitoare la conferinţa de pace, care are scopul de a stabili o autoritate de tranziţie în Siria.

Atât guvernul sirian cât şi coaliţia principală care se opune preşedintelui Bashar al-Assad au declarat că vor participa la conferinţă, dar nu este clar cine altcineva va mai lua parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe