Conturile secrete ale lui Viorel Hrebenciuc din Elveţia (RISE Project)

Victor Hrebenciuc
Victor Hrebenciuc (Epoch Times România)

Influentul lider PSD Viorel Hrebenciuc a deţinut conturi secrete în Geneva, la filiala uneia dintre cele mai mari bănci din lume, conturi pe care le-a împărţit cu un personaj cheie din afacerea Megapower, reiese dintr-o anchetă RISE Project, care va prezenta în zilele următoare numele unor personaje din politica şi afacerile româneşti care au deţinut conturi secrete în filiala băncii HSBC din Elveţia.

Documentele văzute de reporterii RISE Project acoperă intervalul 1974-2007 şi fac parte dintr-un set de mii de acte bancare care detaliază transferuri în valoare de peste 100 de miliarde de dolari şi care dezvăluie numele unor criminali, evazionişti, politicieni, celebrităţi sau oameni de afaceri din toată lumea. Toţi aceştia au folosit serviciile băncii din ţara cantoanelor, cel puţin până în anul 2007.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch

Printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC se numără şi demnitarul PSD, Viorel Hrebenciuc, reţinut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure.

Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 şi în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă. Exact în acel an, 1996, Ministerul Finanţelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din această afacere.

Profilul secret şi cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înfiinţate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari. Viorel Hrebenciuc nu a menţionat aceste sume în declaraţia sa de avere.

Cazul Megapower

În anul 2000, tânărul procuror Victor Ponta finaliza rechizitoriul în cazul Megapower şi l-a trimis în judecată doar pe fostul director general al întreprinderii de stat care a reprezentat statul român în afacere. Robert Deutsch a fost şi el subiect al anchetei lui Ponta, dar investigaţia nu a dus la niciun rezultat în privinţa sa.

Pentru a citi continuarea investigaţiei RISE Project intraţi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne