Coreea de Nord ar dispune de mai multe facilităţi de îmbogăţire a uraniului, necunoscute până acum

(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.12.2012

Experţi din SUA şi Coreea de Sud, studiind imagini din satelit, au ajuns la concluzia că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC, Coreea de Nord) ar avea mai multe situri de îmbogăţire a uraniului în afara cunoscutului deja centru de la Yongbyon, relatează vineri media sud-coreene, între care şi agenţia Yonhap.

Referindu-se la 'Cartea Albă' dată publicităţii vineri de Ministerul sud-coreean al Apărării cu privire la ameninţările în domeniul securităţii, presa de la Seul scrie că experţi locali şi americani 'confirmă îmbogăţirea uraniului' de către specialişti nord-coreeni.

Citând acelaşi document al instituţiei de apărare naţională, agenţia Yonhap relatează, la rândul său, că RPDC ar avea circa 40 de kg de plutoniu militar, produs în urma prelucrării în patru etape a barelor de combustibil nuclear uzat.

În luna iulie, Ministerul de Externe al Coreii de Nord a anunţat 'revizuirea completă' a politicii nucleare a ţării, fără să ofere mai multe precizări în acest sens.

La sfârşitul lunii februarie a.c., Coreea de Nord şi SUA au ajuns la un acord în cadrul căruia Phenianul îşi suspenda temporar testele nucleare şi activităţile de îmbogăţire a uraniului şi accepta reluarea inspecţiilor AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) în schimbul a 240.000 de tone de ajutor alimentar.

În luna aprilie, RPDC, încălcând înţelegerile convenite, a întreprins o tentativă de lansare a unei rachete balistice, cu un satelit. Ca urmare, SUA şi-au suspendat punerea în aplicare a acordurilor privind furnizarea de ajutor umanitar.

După eşecul din primăvară, Phenianul a reuşit să lanseze recent un satelit pe orbită, în pofida protestelor Occidentului, care se temea ca este vorba de un test de rachetă deghizat, dar acesta se pare că nu funcţionează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor