Coreea de Nord: Kim Jong-un a cheltuit într-un an 716 mil. dolari pe produse de lux

Dictatorul comunist Kim Jong-Un salută la parada militară marcând 100  de ani de la naşterea bunicului său, infamul Kim Ir Sen. 15 aprilie 2012
Dictatorul comunist Kim Jong-Un salută la parada militară marcând 100 de ani de la naşterea bunicului său, infamul Kim Ir Sen. 15 aprilie 2012 (Ed Jones / AFP / Getty Images)

Într-un raport al ONU se relatează despre stilul de viaţă excentric întreţinut de cheltuieli uriaşe al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.

Printre bunurile cumpărate de liderul de la Phenian sunt piane, maşini de lux, precum şi un cinematograf personal de 1.000 de locuri, în total produse de lux în valoare de 716 milioane de dolari, transmite Mediafax.

Această sumă cheltuită de Kim Jong-un este mai mare decât dublul sumei cheltuite de tatăl său într-un an, respectiv 333 milioane de dolari.

The Thelegraph a relatat că cinematograful urmează să fie folosit de prietenii lui Kim, dar şi pentru a cumpăra loialitatea unor personaje cheie ale regimului, având ca ţintă consolidarea puterii în ţară.

Un fost oficial al regimului, care a reuşit să fugă din Coreea de Nord, a afirmat că banii provin din traficul cu fildeş african în China şi din vânzarea ilicită de alcool în ţările musulmane.

Fostul baschetbalist Dennis Rodman a vorbit despre stilul de viaţă extravagant al lui Kim Jong-un, de care s-a convins în timpul vizitei sale la Phenian, în octombrie 2013.

ONU a impus Coreei de Nord sancţiuni stricte în încercarea de a opri pătrunderea produselor de lux în această ţară, dar raportul nu s-a referit la modul în care pot ajunge aceste bunuri la Phenian.

Spre deosebire de stilul de viaţă extravagant al conducătorului suprem nord-coreean, care organizează petreceri de lux, oamenii din Coreea de Nord de-abia supravieţuiesc de pe o zi pe alta. În raportul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie din luna noiembrie 2013 se arată că Republica Populară Democrată Coreeană este printre cele 34 de ţări din lume care au nevoie de ajutor extern pentru a-şi hrăni populaţia. Organizaţia arată că aproximativ 2,8 milioane de persoane din Coreea de Nord sunt vulnerabile în lupta cu malnutriţia şi lipsa proteinelor şi grăsimilor, vitale în alimentaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe