Prima reuniune din ultimii şapte ani între Coreea de Nord şi Coreea de Sud

PANMUNJOM, bază militară aflată la graniţa dintre cele două Corei.
PANMUNJOM, bază militară aflată la graniţa dintre cele două Corei. (KIM JAE-HWAN / AFP / Getty Images)

La apelul guvernului de la Phenian, guvernul de la Seul va participa miercuri, în localitatea de frontieră Panmunjom, la prima reuniune de nivel înalt dintre cele două ţări vecine din ultimii 7 ani, notează mediafax.

În timpul reuniunii se vor dezbate „subiecte importante” precum reluarea programului reuniunilor familiilor despărţite în urma Războiului Coreei (1950-1953), conform Ministerului sud-coreean al Unificării.

Delegaţia sudului va fi condusă de Kim Kyou-Hyun, un oficial din cadrul Consiliului Securităţii Naţionale. Oficialii Seulului intenţionează să asigure reuniunea familiilor conform programului şi vor participa ”cu spiritul deschis, pentru a analiza şansele de a începe un nou capitol despre Peninsula Coreeană, conform declaraţiilor făcute Kim Kyou-Hyun.

Programul reuniunilor, prevăzut iniţial în luna septembrie, a fost anulat recent de Phenian, care încearcă să-l utilizeze ca monedă de schimb.

Reuniunea a venit la cererile urgente al Nordului, a cărui delegaţie este condusă de Wong Ton-yong, vicepreşedintele departamentului de relaţii cu sudul. În ultimele luni, regimul de la Phenian a cerut în mod repetat Statelor Unite şi Coreei de Sud anularea exerciţiilor militare navale, programate pentru 24 februarie, pe care cele două aliate le desfăşoară anual.

Nici unul din oficialii celor două ţări nu a precizat dacă programul nuclear nord-coreean va fi dezbătut în cadrul reuniunii. Experţii politici sunt de părere că liderul nord-coreean plănuieşte o vizită în China, singurul său aliat, în căutarea unei confirmări a poziţiei sale de la putere. Coreea de Nord a anulat în ultimul moment întâlnirea cu delegaţia diplomatică a Statelor Unite, desemnată să negocieze eliberarea cetăţeanului american reţinut, Kenneth Bae.

”Pentru Nord, dacă se obţine o îmbunătăţire a relaţiilor cu Sudul, va însemna că vizita lui Kim Jong Un în China va fi mai bine primită şi se va putea justifica începerea negocierilor la nivel înalt cu Statele Unite”, a precizat Cheong Seong-chang, un expert al Institului Sejong din Seul.

Coreea de Sud a încetat toate relaţiile comerciale şi investiţiile cu Coreea de Nord în mai 2010, atunci când unul din vasele sale de război ar fi fost scufundat de armata Phenianului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe