Coreea de Nord a plătit amenda pentru nava cu arme ascunse, reţinută în Panama

(PHOTOS.COM)
Flori Mladin
10.02.2014

Nava nord-coreeană reţinută în Panama în anul 2013, care avea la bord arme cubaneze nedeclarate, a fost eliberată după ce a fost plătită o amendă de cca 700.000 de dolari, a informat Administraţia Canalului Panama (ACP).

"Tocmai au plătit amenda în numerar (...). Sumă plătită este de 693.333,10 dolari", a precizat sâmbătă Jorge Quijano, administratorul Canalului, pentru AFP.

"Din punctul de vedere al ACP, după îndeplinirea obligaţiilor, nava este liberă să ridice ancora", a adaugat el.

La 10 iulie 2013, pe nava Chong Chon Gang, care venea dinspre Cuba, s-au descoperit 25 de containere care conţineau material militar, ascuns sub mai multe tone de saci cu zahăr brun. Toţi cei 35 de membri ai echipajului au fost încarceraţi.

Havana şi Phenianul au declarat că este vorba despre "240 de tone de arme defensive, depăşite moral, fabricate toate la mijlocul secolului trecut şi care urmau să fie reparate" în Coreea de Nord, pentru a fi retrimise în Cuba.

Conform declaraţiilor autorităţilor panameze, pe navă era armament pentru avioane de tip MIG-21, lansatoare antirachetă şi vehicule militare.

Quijano a declarat că nava a pornit către Cuba.

Pe 28 ianuarie, 32 din totalul de 35 de membri ai echipajului au fost eliberaţi de către autorităţile panameze, în timp ce căpitanul, un ofiţer şi secretarul politic sunt daţi în judecată pentru trafic de arme.

ACP a aplicat iniţial Coreei de Nord o amendă în valoare de un milion de dolari, suma fiind diminuată ulterior, pentru "ameninţarea securităţii" Canalului şi prezentarea "unei documentaţii false" cu privire la încărcătură.

Autorităţile panameze au cerut ONU să trimită reprezentanţi care să stabilească dacă încărcătura descoperită pe navă a încălcat embargoul impus Coreei de Nord de către Naţiunile Unite în domeniul armamentului.

Justiţia panameză a informat că cei 200.000 de saci de la bord vor fi scoşi la licitaţie, însă nu a furnizat detalii cu privire la ce se va întâmpla cu armamentul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor