Rusia mută graniţe pentru a asigura "securitatea" JO de la Soci

Premierul rus, Vladimir Putin.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)

Federaţia Rusă este foarte preocupată de asigurarea securităţii participanţilor la Jocurile Olimpice de la Soci. Ultima măsură luată este de a invada o ţară vecină. Pe motive de securitate legate de desfăşurarea Olimpiadei de la Soci, Kremlinul a ajuns să modifice „temporar” graniţele şi a intrat 11 kilometri în teritoriul Republicii Autonome Abhazia.

Sub protecţia Rusiei

Guvernul din Georgia este profund îngrijorat de această măsură de extindere a teritoriului, în contextul în care Rusia este una dintre puţinele ţări care a recunoscut Abhazia ca stat suveran de când s-a "separat" de Georgia. Autorităţile georgiene şi-au declarat "profunda îngrijorare" în legătură cu această "extinderea ilegală".

Moscova pregăteşte cea mai mare operaţiune din istoria Jocurilor Olimpice în ce priveşte securitatea, deoarece Soci este situat la cca. 40 de kilometri de frontiera cu Republica Autonomă Abhazia. Ameninţarea pe care o percep ruşii vine din partea eventualelor atacuri teroriste ce pot fi comise de militanţi islamişti din Caucaz.

Forţele de securitate abhaze vor patrula în noua zonă de frontieră, iar locuitorii din zonă sunt obligaţi să aibă actele de identitate asupra lor.

Republica Autonomă Abhazia oficial aparţine de Georgia, fiind situată în Caucazul de Nord-Vest. Regiunea separatistă Abhazia, care se învecinează cu Rusia şi cu Georgia, nu este controlată de autorităţile georgiene, ci este susţinută financiar de Moscova şi se află sub "protecţie" militară rusă, impusă cu forţa după războiul din 2008.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe