Sute de mii de bilete pentru Jocurile Olimpice de la Soci, nevândute. Prestigiul lui Putin este în joc

Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
21.01.2014

Deşi nu se poate spune că situaţia vânzărilor de bilete pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci este tragică, mai rămân totuşi sute de mii bilete nevândute şi mai puţin de trei săptămâni până la ceremonia de deschidere. Ultimul lucru pe care ar vrea Putin să-l vadă sunt locuri goale şi o lipsă de atmosferă.

Există semnale că mulţi fani străini nu vor veni la Soci din cauza ameninţărilor teroriste, biletelor de avion şi hotelurilor scumpe, distanţelor lungi de călătorie, lipsa de obiective turistice din zonă şi bătaia de cap care o implică obţinere vizelor şi permiselor de spectator.

Organizatorii de la Soci au anunţat săptămâna trecută că 70% din bilete au fost vândute pentru jocurile olimpice, care se vor desfăşura în intervalul 7-23 februarie şi reprezintă un simbol al mândriei şi prestigiului pentru Rusia şi pentru preşedintele Vladimir Putin.

Oficialii ruşi au refuzat să divulge cât de multe bilete au fost puse la vânzare în total, precizând că cifra va fi publicată numai după jocuri. Cu toate acestea, în conformitate cu unele documente citate AP, ruşii au oferit un total de 1,1 milioane, ceea ce ar însemna că aproximativ 300.000 de bilete au rămas nevândute.

Din 7 ianuarie, la Soci au fost dispuse măsuri de securitate fără precedent în istoria olimpică. Oraşul începe treptat să semene cu zona de graniţă a unui conflict militar. Toată lumea este îngrijorată că militanţii islamişti vor lansa atacuri în timpul Olimpiadei, după ce la sfârşitul lunii decembrie au avut loc două atentate sinucigaşe la Volgograd, care s-au soldat cu 34 de morţi.

Potrivit lui Doku Umarov, liderul cecenilor şi cel mai căutat om de către Moscova, islamiştii au primit ordin să folosească „forţă maximă” pentru a preveni derularea jocurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor