Putin vrea cooperare cu România în domeniul "umanitar" [video]

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Video pe pagina originală Epoch Times România.

În plin proces de consolidare a imperiului Eurasiatic, Rusia îşi îndreaptă privirea spre ţara noastră. Acest lucru nu este o surpriză. Premierul Victor Ponta anunţa încă din luna decembrie schimbarea de direcţie din acest an. După promisiunile de 8,5 miliarde de euro în investiţii, făcute de chinezi, este posibil ca, destul de curând, România să întindă covorul (roşu) şi pentru oaspeţii de la Kremlin.

„Asumându-mi toate polemicile politice, da, cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. (..) Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, cred că e lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene”, declara la finalul anului 2013 premierul Victor Ponta.

Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin.

Declaraţia fost făcută în cadrul unei ceremonii de primire a scrisorii de acreditare din partea noului ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al ţării noastre la Moscova, diplomatul Vasile Soare, potrivit agenţiilor de presă ITAR-TASS şi Ria Novosti, citate de Agerpres.

„Suntem gata să lucrăm împreună pentru a aprofunda relaţiile politice, economice şi umanitare” între Rusia şi România, a subliniat Putin.

Dacă o eventuală colaborare în sferele politice şi economice ar mai avea rost, rămâne neclar proiectul de colaborare în domeniul umanitar. Rusia are un dosar nesfărşit în materie de abuzuri împotriva libertăţilor individuale. Asasinările în cazurile Magnitski, Politkovskaia, Litvinenko, dar şi procesele politice - precum cel al lui Hodorkovski - etc. au zguduit opinia publică internaţională prin ferocitate şi lipsa oricărui respect faţă de viaţa umană.

La ceremonia care a avut loc în Sala Aleksandrov a Palatului Mare de la Kremlin au participat în total 18 ambasadori. Vasile Soare, a cărui acreditare a fost semnată de preşedintele Traian Băsescu la 3 septembrie, a primit la 18 iunie avizul comisiilor parlamentare de politică externă pentru postul de ambasador al României la Moscova.

Vasile Soare, fost director al Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală din MAE, a mai ocupat între 2002 şi 2008 funcţia de ambasador al României în Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.