Cele două Corei negociază dreptul familiilor despărţite de război de a se revedea

Armata sud coreeană lângă Paju, 29 martie 2013
Armata sud coreeană lângă Paju, 29 martie 2013 (JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
05.02.2014

Coreea de Sud şi Coreea de Nord negociază, miercuri, reluarea reuniunilor familiilor separate de război, subiect pe care, acuză criticii regimului nord coreean, Phenianul îl foloseşte ca monedă de schimb în disputa sa cu Seulul, informează AFP.

Reprezentanţi ai celor două ţări se vor întâlni miercuri dimineaţă în satul de frontieră Panmunjom - unde în 1953 a fost semnat armistiţiul ce pune capăt ostilităţilor - pentru a stabili data la care familiile, separate din 2010, se vor revedea pentru prima dată.

"Vom face tot posibilul pentru a reveni cu veşti bune pentru familiile separate", a declarat şeful delegaţiei sud coreene, Lee Duck-Hang, înainte de plecarea sa spre Panmunjom.

Semnarea unui acord ar reprezenta un prim semn de împăcare între cei doi inamici care încearcă de ani de zile să găsească un numitor comun, fie el cât de mic, pentru a colabora şi a atenua tensiunile dinte ei, relatează AFP.

Toate tentativele anterioare de soluţionare a problemei familiilor separate de război au eşuat chiar când părea că cele două ţări s-au înţeles. În august 2013, negocierile între Coreea de Nord şi Crucea Roşie sud-coreeană s-au încheiat cu un acord. Sute de persoane pe care războiul le plasase în urmă cu şase decenii de o parte şi de alta a frontierei între cele două Corei erau pregătite să se revadă în staţiunea montană Kumgang, pe teritoriu nord-coreean însă, în ultimul moment, Phenianul a anulat totul, sub pretextul "ostilităţii" manifestate de Seul.

Nu este exclus ca Phenianul să repete figura din nou, mai ales că regimul dictatatorului nord-coreean este "iritat"de exerciţiile militare comune americano-sud coreene, programate a avea loc la sfârşitul lui februarie.

Însă de această dată, Coreea de Nord ar putea specula conjunctura, profitând de situaţie pentru a obţine anumite concesii, cum ar fi relaxarea sancţiunilor impuse regimului de la Phenian, crede profesorul universitar sud coreean Yoo Ho-Yeol, specializat în studiul problemelor nord coreene.

Milioane de coreeni au fost separaţi de război. Cei mai mulţi dintre ei au murit fără a-şi revedea rudele, aflate de cealaltă parte a graniţei între cele două Corei.

În prezent, în jur de 71.000 de oameni, dintre care mai mult de jumătate au peste 80 de ani, aşteaptă de partea sud-coreeană a graniţei pentru a-şi revedea din nou familiile.

În cazul în care negocierile se vor finaliza cu un acord, reuniunea familiilor despărţite de război nu poate avea loc înainte de sfârşitul exerciţiilor comune SUA-Coreea de Sud, iar până atunci se pot întâmpla multe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor