Coreea de Nord construieşte o bază de rachete capabilă să lovească „nord-estul Asiei şi Statele Unite”

P. P.
30.01.2014

alte articole

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
P. P.
30.01.2014

Coreea de Nord a demarat lucrările de extindere la baza nucleară de rachete din Sohae, în vestul ţării, pentru a putea lansa rachete strategice să lovească „nord-estul Asiei şi Statele Unite”, a precizat miercuri un institut american, conform mediafax.

Conform imaginilor din satelit înregistrate în ultimele două luni prin programul de observare al Institutului americano-coreean al Universităţii John Hopkins, regimul de la Phenian a început să testeze propulsorul rachetei sale balistice intercontinentale de tip ICBM, denumită KN-08, cu o rază de acţiune teoretică de la 5.500 de kilometri până la 11.000 de kilometri.

În contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Coreea de Sud de anul trecut, în discursul de Anul Nou, Kim Jong-un declara că „dacă un război va porni pe acest teritoriu, va aduce un teribil dezastru nuclear. Nici Statele Unite nu vor fi vreodată în siguranţă”.

Pe site-ul institutului 38 North se apreciază că Phenianul ar putea să pregătească implementarea „în viitor a unui program de lansare mai consistent”. Lucrările demarate la baza din Sohae ar trebui să permită „lansarea navelor spaţiale mai mari şi a rachetelor balistice capabile să lovească ţinte în nord-estul Asiei şi Statele Unite”, conform institutului american.

Phenianul a dezmiţit informaţiile spunând că programul său spaţial are un scopt exclusiv ştiinţific. Coreea de Sud împreună cu aliaţii săi, în special Statele Unite, acuză regimul de dezvoltarea rachetelor intercontinentale, ceea ce reprezintă o încălcare a sancţiunilor ONU.

Odată cu întărirea militară, Kim Jong-un a condus o epurare pe scară largă ce avea ca obiectiv întărirea poziţie sale de la putere. În urma execuţiei lui Jang Sung-taek, al doilea om în stat la moartea fostului lider Kim Jong-Il, toate rudele acestuia, inclusiv femeile şi copiii, au fost executate, notează agenţia sud-coreeană Yonhap.

Printre ultimii executaţi s-au aflat soţul surorii lui Jang Song-thaek, care era ambasador în Cuba, precum şi nepotul lui Jang Song-thaek, ambasadorul din Malaezia, împreună cu cei doi fii ai lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor