Coreea de Sud respinge mesajele ”de pace” ale nordului şi cere închiderea programului nuclear

Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye.
Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye. (Kim Jae-Hwan / AFP / Pool)

Guvernul de la Seoul a respins, vineri, declaraţiile reconciliatorii ale liderului de la Phenian, Kim Jong-un, pe care le consideră vorbe goale, şi-i cere să-şi dovedească determinarea pentru îmbunătăţirea relaţiilor prin închiderea programelor nucleare, notează AFP.

În timpul discursului său, Kim a lăudat execuţiile de luna trecută pe care le-a denumit o îndepărtare a gunoiului apoi a acuzat Statele Unite şi Coreea de Sud de începerea manevrelor pentru un război nuclear. Dictatorul a mai ameninţat Washingtonul cu un atac nuclear, mesaj care a stârnit amuzamentul Pentagonului.

Printre mesajele contradictorii, acesta a mai pretins un ”climat favorabil” pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Sudul, spunând că e timpul ca cele două ţări să oprească tot ”ce poate deteriora unitatea naţională şi reconcilierea”.

În primul răspuns oficial, Coreea de sud şi-a manifestat scepticismul cu privire la intenţiile lui Kim Jong-un, conducătorul republicii înarmate nuclear din decembrie 2011, după moartea tatălui său.

”Pacea şi reconcilierea nu pot fi atinse numai prin cuvinte”, a transmis guvernul de la Seoul, care a cerut eforturi sincere în această direcţie.

Kim Jong-un a făcut declaraţii asemănătoare şi cu un an în urmă, tot de Anul Nou, înainte de a începe acţiunile provocatorii, printre care al treilea test nuclear şi ameninţările de atac şi închiderea unilaterală a unei zone industriale inter-coreene.

Phenianul a închis complexul de la Kaeson în luna aprilie, în timpul unor tensiuni militare venit în urma testelor nucleare, însă cele două ţări au reluat cooperarea în luna septembrie.

Ministrul Apărării Sud Coreean, Kim Kwan-Jin a avertizat, joi, că aşa zisele mesaje de pace din Nord pot fi doar un ”văl de fum” ce au ca scop să ascundă acţiunile provocatoare şi a cerut armatei să rămână alertă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe