Phenianul ameninţă iar SUA şi Coreea cu dezastrul nuclear şi cere anularea manevrelor

Vehicul militar bănuit a transporta rachete Taepodong la paradă în Phenian, Coreea de Nord
Vehicul militar bănuit a transporta rachete Taepodong la paradă în Phenian, Coreea de Nord (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)
Adam Forsythe
16.01.2014

Agenţia de propagandă a Coreei de Nord a emis miercuri un comunicat în care ameninţa Statele Unite şi Coreea de Sud cu atacul nuclear şi prin care le îndemna pe cele două state să renunţe la exerciţiile militare comune, transmite Yonhap, citat de mediafax.

La începutul lunii februarie, guvernul de la Seoul şi Washington au programat o serie de exerciţii militare comune, numite Key Resolve şi Foal Eagle, ce au ca scop dezvoltarea capacităţilor de luptă ale celor două aliate şi să descurajeze ameninţările emise frecvent de regimul de la Phenian.

Comitetul pentru Reunificare Paşnică a Patriei, aşa cum este numită agenţia de propagandă a Nordului responsabilă de relaţiile cu Coreea de Sud, a apreciat că exerciţiile militare sunt echivalente cu o declaraţie de ”război nuclear pe scară largă”.

Ca răspuns, agenţia de propagandă a emis o nouă ameninţare la adresa celor două state.

”(Coreea de Nord) avertizează cu severitate Statele Unite şi Coreea de Sud să renunţe la exerciţiile militare care vor distruge relaţiile inter-coreene şi vor provoca calamităţi şi dezastre inimaginabile”, conform comunicatului publicat de agenţia centrală de ştiri a Coreei de Nord.

O avertizare similară a fost făcută de liderul nord-coreean, Kim Jong –un, în discursul său de anul nou, atunci când amesteca mesajele reconciliatorii adresate Coreei de Sud, cu ameninţările cu atac nuclear adresate atât Seoulului cât şi Washingtonului.

”Se întrevăd circumstanţe periculoase ce ar putea să transforme o coliziune militară minoră într-un război total. Dacă un război va porni pe acest teritoriu, va aduce un teribil dezastru nuclear. Nici Statele Unite nu vor fi vreodată în siguranţă”, a accentuat atunci liderul de la Phenian, declaraţie ce a stârnit amuzamentul Guvernului de la Washington.

Ultimele luni au fost relativ calme pentru peninsula coreene după un an foarte tensionat din cauza testelor nucleare efectuate de Phenian. Aventurile Coreei de Nord în domeniul nuclear i-au adus mai multe sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor