Phenianul a refuzat vizita emisarului american care doreşte eliberarea lui Kenneth Bae

Un trecător urmăreşte o emisiune de televiziune locală din Seul la 2 mai 2013 care arată un raport şi o imagine a lui Kenneth Bae
Un trecător urmăreşte o emisiune de televiziune locală din Seul la 2 mai 2013 care arată un raport şi o imagine a lui Kenneth Bae (KIM JAE-HWAN / AFP / Getty Images)

Statele Unite şi-au exprimat regretul duminică seara în legătură cu anularea de către Coreea de Nord a vizitei unui emisar american care urma sa obţină eliberarea cetăţeanului american Kenneth Bae, deţinut de către Phenian din noiembrie 2012, relatează AFP.

"Suntem profund dezamăgiţi de decizia Coreei de Nord de a retrage invitaţia adresată ambasadorului (Robert) King", a afirmat Departamentul de Stat, într-un comunicat, menţionând că "susţine" o iniţiativă a reverendului american Jesse Jackson, de a efectua o vizită la Phenian pentru eliberarea lui Kenneth Bae.

Departamentul de Stat nu a făcut publică această invitaţie pe care Coreea de Nord i-ar fi adresat-o ambasadorului Robert King, care din 2009 este emisarul special al Statelor Unite pe probleme legate de drepturile omului în Coreea de Nord.

Aceasta este a doua vizită planificată a lui King la Phenian în vederea negocierii eliberării lui Kenneth Bae, care eşuează în ultimul moment.

"Îndemnăm din nou Coreea de Nord să-i acorde domnului Bae o amnistie specială şi să-l elibereze imediat, ca gest umanitar, pentru ca acesta să poată să revină la familia sa şi să primească îngrijiri", menţionează Jennifer Psaki, purtător de cuvânt la Departamentul de Stat, citată într-un comunicat.

"Vom continua să acţionăm pentru a asigura eliberarea domnului Bae", a afirmat Psaki. În acest sens, Washingtonul este "dispus să-l trimită pe ambasadorul King în Coreea de Nord".

Mai mult, Psaki a susţinut că, "la cererea familiei Bae (din Statele Unite), reverendul Jackson a propus să efectueze o vizită la Phenian, în cadrul unei misiuni umanitare, cu scopul de a-l elibera pe domnul Bae".

Statele Unite "susţin eforturile familiei Bae şi reverendului Jackson de a-l aduce pe domnul Bae acasă", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Americanul Kenneth Bae, care este deţinut în Coreea de Nord de peste un an, a fost închis într-un lagăr de muncă după o perioadă lungă de spitalizare, a informat vineri Guvernul american, fiind îngrijorat de starea sănătăţii acestuia.

Kenneth Bae - un american în vârstă de 45 de ani, de origine nord-coreeană - a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de închisoare pentru că a încercat să "răstoarne" regimul, conform agenţiei oficiale nord-coreene KCNA. El a fost arestat pe 3 noiembrie 2012 în oraşul portuar Rason (nord-est), cu toate că deţinea o viză turistică.

Phenianul afirmă că Kenneth Bae, numele lui coreean fiind Pae Jun-ho, este un activist creştin evanghelist, care a fost trimis în China între 2006-2012 pentru a pune "bazele complotului" şi a-i îndemna pe nord-coreeni să "comită acte ostile care să îndepărteze Guvernul, purtând totodată o campanie de defăimare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe