Coreea de Nord: testarea de rachete balistice în fază finală

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Getty Images)

Coreea de Nord anunţă că este pe punctul de a putea produce rachete balistice intercontinentale după mai multe teste nucleare - conform preaiubitului său conducător, Kim Jong Un.

Cel mai paranoic stat al Planetei, Coreea de Nord, a devenit o stea a puterilor nucleare, a anunţat liderul comunist duminică.

Coreea de Nord ar fi acum "puterea militară a estului, care nu poate fi atinsă nici măcar de cel mai puternic inamic" a mai adăugat Kim Jong Un. Conform acestuia, "naţiunea" se pregăteşte să testeze lansarea unei rachete intercontinentale balistice, iar procesul ar fi "în fază finală".

Phenian a efectuat cinci teste nucleare, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse cu mare dificultate în Consiliul de Securitate, unde China - singurul suporter al micului stat - are drept de veto.

Ambiţiile nucleare ale regimului nord-coreean au făcut numeroase victime, deoarece sancţiunile internaţionale au muşcat adânc din economia nord-coreeană, aflată la pământ după ani de planificare şi control exercitat de unul dintre cele mai bizare şi represive regimuri comuniste din istorie.

Coreea de Nord este cel mai mare lagăr de concentrare în aer liber din lume, iar imensa majoritate a populaţiei suferă de foame. Agricultura este subdezvoltată, iar zootehnia este practic inexistentă, animalele fiind mâncate efectiv de oameni până la dispariţie. După căderea blocului comunist care sprijinea regimul de la Phenian, Coreea de Nord a fost bântuită de perioade de foamete care au ucis milioane de oameni.

Cu toată retorica preşedintelui nord-coreean, mulţi analişti sunt sceptici în legătură cu progresul militar nuclear al statului asiatic. Experţii se îndoiesc de capacitatea Phenian-ului de a miniaturiza ogive nucleare, pentru a le monta pe rachete. Există îndoieli chiar cu privire la capacităţile nucleare ale Coreei de Nord, unii experţi militari afirmând că testele nord-coreene au produs efecte semnificativ mai mici comparabil cu testele atomice tradiţionale.

O rachetă balistică intercontinentală, armată cu o mică ogivă nucleară, poate atinge ţinte din SUA, cel puţin în principiu.

În cuvântarea pe care a ţinut-o duminică, Kim a lăudat "progresele miraculoase" care permit creşterea staturii militare a Coreei de Nord. El a mai adăugat că trebuie făcute progrese pentru evitarea unui nou război între cele două Coree.

Defectorul nord coreean Thae Yong Ho, care a servit ca adjunct al Ambasadorului din Marea Britanie înainte de a se refugia în 2016, a declarat că liderul comunist Kim Jong Un pregăteşte un restart tehnologic nuclear pentru a câştiga avantaje în momentul schimbărilor de guvern din SUA şi Coreea de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe