Corina Creţu interpelează CE despre un site flamand, discriminatoriu la adresa imigranţilor

Epoch Times România
11.04.2012

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, adresează o interpelare Comisiei Europene privind lansarea de către extrema dreaptă flamandă a unui site discriminatoriu la adresa imigranţilor şi remarcă eşecul eforturilor de până acum de contracarare a ofensivei extremiste în UE.

”Site-ul partidului Vlaams Belang, inspirat de cel lansat de extremiştii olandezi, extinde şi în Belgia practica denunţării imigranţilor, sub pretextul combaterii prezenţei ilegale şi a criminalităţii. Este un semnal de alarmă sever că instituţiile europene şi forţele politice democratice sunt neputincioase în a apăra valorile ce stau la temelia Uniunii Europene în faţa atacurilor extremei drepte”, a subliniat Corina Creţu în interpelarea adresată Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă.

Vicepreşedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a precizat că această iniţiativă, care încalcă dreptul la libera circulaţie şi cel la nediscriminare, contravine Rezoluţiei Parlamentului European, din 15 martie 2012, referitoare la site-urile de internet discriminatorii şi reacţiile guvernelor. În acest document, forul europarlamentar a condamnat site-ul creat de Partidul Libertăţii din Olanda, considerându-l contrar valorilor fundamentale europene, precum demnitatea umană, libertatea, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Rezoluţia atrage atenţia asupra faptului că astfel de iniţiative ”riscă să distrugă însăşi temelia Uniunii, formată din pluralism, nediscriminare, toleranţă, dreptate, solidaritate şi libera circulaţie”.

”Sper că guvernul belgian va reacţiona mult mai prompt şi mai ferm decât cel olandez, care depinde de susţinerea parlamentară a extremiştilor xenofobi. De asemenea, solicit Comisiei Europene să depună toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea Directivei 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora, precum şi a Deciziei-cadru privind rasismul şi xenofobia”, a subliniat Creţu în întrebarea cu solicitare de răspuns scris în regim de urgenţă, adresată Comisiei Europene.

Europarlamentarul român a menţionat că site-ul extremei drepte flamande a fost calificat de Centrul pentru egalitatea de şanse şi luptă împotriva rasismului ca o manifestare comparabilă cu cele ale naziştilor, din anii '30.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor