Corlăţean a reconfirmat,la Ramallah,disponibilitatea României de a sprijini construcţia palestiniană

Epoch Times România
11.10.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit miercuri, la Ramallah, cu Riad Al-Malki, ministrul de externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene, ocazie cu care a reconfirmat disponibilitatea României de a continua demersurile de sprijinire a construcţiei instituţionale palestiniene.

Şefii celor două diplomaţii au evocat, ”într-o atmosferă cordială, relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre popoarele român şi palestinian, precum şi rolul special pe care l-a avut România de-a lungul timpului în promovarea păcii în Orientul Mijlociu”, informează MAE.

Corlăţean şi Al-Malki au analizat proiecte concrete de cooperare în domenii precum agricultură, managementul apelor, sănătate, folosirea expertizei româneşti în domeniul asistenţei medicale de urgenţă.

Cei doi miniştri au subliniat necesitatea instituirii unui mecanism de follow-up pentru asigurarea punerii în practică a propunerilor avansate în cadrul întrevederii.

Totodată, a fost convenită organizarea celei de-a doua reuniuni a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian, în anul 2013, la Bucureşti. Demnitarul român a propus crearea unui Sub-comitet mixt de cooperare economică, precum şi înfiinţarea unui Consiliu de afaceri româno-palestinian.

Ministrul Titus Corlăţean a reconfirmat ”disponibilitatea României de a continua demersurile de sprijinire a construcţiei instituţionale palestiniene. În context, a fost subliniată importanţa cooperării la nivelul ministerelor afacerilor externe, în special în domeniul formării profesionale şi al schimbului de expertiză şi s-a convenit organizarea unei noi sesiuni de pregătire cu sprijinul Institutului Diplomatic Român, la Ramallah, până la sfârşitul anului 2012”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, a fost evocată importanţa legăturilor interumane pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi s-a convenit iniţierea unei cooperări la nivelul comunităţilor locale, prin realizarea unor acorduri de înfrăţire între localităţi româneşti şi palestiniene. S-a agreat, în principiu, realizarea unui proiect de înfrăţire între primăria sectorului 1 din Bucureşti şi municipalitatea Betleem.

În cadrul discuţiilor dintre cei doi oficiali au fost abordate subiecte legate de evoluţiile recente din regiune şi perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, şeful diplomaţiei române reconfirmând sprijinul ţării noastre pentru identificarea unei soluţii durabile pentru conflictul din Orientul Mijlociu şi disponibilitatea de a acţiona ca factor de încurajare a demersurilor întreprinse în acest scop, plecând de la principiul a două state, care să convieţuiască în pace şi securitate.

Ministrul român de externe a adresat omologului palestinian invitaţia de a efectua o vizită oficială în România în anul 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor