Coşmarul atacurilor teroriste revine în Israel

Membrii echipei de artificieri a poliţiei israeliene în după-amiaza zilei de duminică, 22 decembrie, 2013, în Bat Yam
Membrii echipei de artificieri a poliţiei israeliene în după-amiaza zilei de duminică, 22 decembrie, 2013, în Bat Yam (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

La aproximativ un an de la ultimul atac asupra unui autobuz, teama de atacuri teroriste se lasă din nou asupra Israelului. În după-amiaza zilei de duminică, 22 decembrie, într-un autobuz al companiei Dan, linia 240, în Bat Yam - nu departe de Tel Aviv - a explodat un rucsac ascuns în spatele unei canapele în partea din spate a vehiculului, relatează agenţia ANSA.

Nu au existat victime, dar atacul se putea termina cu un masacru. Numai vigilenţa unui pasager, care a dat alarma cât şi reacţia promptă a conducătorului auto, care a evacuat imediat pasagerii, a evitat ce era mai rău.

Dinamica accidentului nu este încă clară, însă un purtător de cuvânt al poliţiei a vorbit despre "un atac terorist", pe baza examinării explozivilor găsiţi la locul faptei.

Atacul – conform unei analize făcută de unii comentatori - ar putea avea o influenţă negativă asupra progreselor dificile ale negocierilor de pace dintre palestinieni şi israelieni. Duminică seara, Moshir al-Masri, un oficial al Hamas - facţiunea islamică la putere în Gaza, citat de Ynet - a adresat "felicitările" sale pentru bombă. Apoi, a avertizat că "ar fi bine ca Israelul să înţeleagă că nu va avea nicio stabilitate atâta timp cât palestinienii trăiesc în instabilitate".

Evitarea vărsării de sânge de astăzi se datorează atenţiei unui pasager care a notat un rucsac suspect ascuns şi a avertizat şoferul. La bordul vehiculului - care leagă Bnei Barak cu Bat Yam, amândouă nu departe de Tel Aviv – se aflau 12 persoane la acel moment. Conducătorul auto, Mihail Yuger a oprit autobuzul şi după ce a evacuat pasagerii a alertat poliţia. Un membru al echipei de artificieri a efectuat "o explozie controlată". Bomba a explodat în timp ce poliţia încerca să îndepărteze spectatorii iar o persoană a fost rănită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe