Liban, un soldat israelian ucis la frontieră


Soldaţi din forţa ONU de menţinere a păcii din Liban (UNIFIL)
Soldaţi din forţa ONU de menţinere a păcii din Liban (UNIFIL) (MAHMOUD ZAYYAT / AFP / Getty Images)

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că statul evreu a raportat că un lunetist de la forţele armate din Beirut a tras şase-şapte focuri de armă împotriva unui vehicul. Acesta a anunţat: ne rezervăm dreptul la represalii.

Un soldat israelian a fost ucis de un militar libanez la frontieră. Purtătorul de cuvânt al forţelor armate ale statului evreu, locotenent-colonelul Peter Lerner, a raportat că un singur lunetist al armatei libaneze a tras şase-şapte focuri de armă împotriva unui vehicul civil care a fost localizat dincolo de frontieră, în apropiere de Rosh Hanikra. Iniţial, ambele surse israeliene şi libaneze au vorbit de un conflict între trupele din cele două ţări după intrarea în Liban a unei patrule din Tsahal, a armatei israeliene, angajată într-o operaţiune anti-terorism.

Purtătorul de cuvânt al statului evreu a adăugat că incidentul a fost raportat căştilor albastre UNIFIL, din sudul Libanului, misiune creată după războiul din vara anului 2006 dintre cele două ţări şi comandată de generalul italian Paolo Serra. Incidentul ameninţă să arunce din nou în aer situaţia din zonă, în cea mai mare parte liniştită după conflictul din urmă cu şapte ani, situaţie în care au fost deosebit de active miliţiile şiite Hezbollah.

Nu din întâmplare locotenent-colonelul Peter Lerner a subliniat că Tsahal îşi rezervă dreptul de a recurge la represalii în ceea ce a numit o "încălcare gravă a suveranităţii Israelului": "Nu vom tolera agresiuni împotriva statului Israel şi confirmăm dreptul de a exercita auto - apărarea împotriva celor responsabili de atacuri împotriva ţării noastre şi a cetăţenilor săi".

La rândul său, Andrea Tenenti, un purtător de cuvânt al UNIFIL, s-a limitat să spună că misiunea a fost informată cu privire la "incidentul grav" şi este în contact cu părţile care cooperează în acest moment. "Evenimentul a avut loc în partea israeliană a liniei albastre", a declarat el, referindu-se la demarcarea frontierei dintre cele două state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe