Cristian Buşoi, acuzat ca a plagiat în teza de doctorat. Liberalul se apără

Pe lista înalţilor demnitari asupra cărora planează acuzaţii de plagiat se alătură acum şi europarlamentarul Cristian Buşoi, candidatul PNL la şefia Primăriei Capitalei. Liberalul neagă vehement acuzaţiile.
Cristian Buşoi
Cristian Buşoi (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Într-un articol publicat pe Contributors.ro, Stelian Ene prezintă o analiză a lucrării de doctorat -„Politici de sănătate în programele electorale şi de guvernare în perioada de tranziţie” - scrisă de europarlamentarul Cristian Buşoi.

Din analiza respectivă reiese că liberalul a plagiat o mare parte din lucrarea sa de doctorat, însă într-un manieră destul de originală. Spre exemplu, un subcapitol întreg este preluat în întregime din două surse - Andrei Ţăranu şi Alina Mungiu-Pippidi - „din care Buşoi copiază şi aranjează paragrafe fără delimitare şi în cele mai multe locuri fără citare adecvată”.

„Metoda este interesantă prin aceea că Buşoi este în mod clar conştient de necesitatea de a cita şi delimita textul reutilizat, deoarece există exemple de citare corectă din ambele lucrări, cu notă de subsol şi ghilimele. Dacă ar fi însă aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea între ghilimele a aproape întregului subcapitol, lucru evident inacceptabil într-o lucrare de doctorat”, se arată în analiza respectivă.

Un element inedit în cadrul tezei lui Buşoi îl constituie auto-plagiatul unui articol mai vechi al său, reprodus aproape în totalitate în corpul tezei, fără niciun fel de citare, articol care se pare că era el însuşi plagiat.

Pentru a citi integral analiza intraţi pe Contributors.ro.

Cristian Buşoi se apără

„Eu cred că este binevenită această campanie de verificare a tezelor de doctorat şi sunt convins că din păcate multe dintre tezele de doctorat din România au probleme serioase. Nu este, însă, şi cazul tezei mele de doctorat. Chiar dacă pot fi anumite comentarii, analize, pe o rigurozitate perfectă sau nu, cred că, în esenţă, oricine o citeşte şi mai ales, oricine citeşte cu atenţie chiar şi această analiză vede că nu sunt probleme”, a declarat, pentru Mediafax, Cristian Buşoi.

Euorparlamentarul susţine că a citit analiza tezei sale de doctorat şi, deşi „au existat semne de întrebare în ceea ce priveşte partea teoretică, partea introductivă, chiar şi autorul analizei recunoşte că au fost amintiţi, au fost citaţi nu doar la bibliografie, ci şi prin utilizarea ghilimelelor şi a notelor de subsol” autorii singurelor lucrări din România pe tema pe care el a analizat-o în teza sa de doctorat.

„Am văzut şi am citit acest articol. Vă pot spune că lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit şi sunt foarte sigur că nu are probleme în sensul în care ar putea fi (formulate-n.r.) acuzaţii de plagiat. Am făcut nenumărate interviuri cu foşti prim-miniştrii, foşti miniştrii ai sănătăţii, am analizat programele de guvernare şi capitole de sănătate din platformele electorale ale partidelor”, a mai precizat Cristian Buşoi.

Liberalul a subliniat că, dacă se vor citi concluziile analizei, „se va vedea că nu există o acuzaţie formală” în ceea ce priveşte teza sa de doctorat.

Stelian Ene, reprezentant al Institutului pentru modernizarea educaţiei, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că teza de doctorat a lui Cristian Buşoi conţine elemente de plagiat, liberalul replicând că deşi pot fi analize ''pe o rigurozitate perfectă sau nu'', lucrarea lui este una originală.