Ministrul Petre Tobă, acuzat că a plagiat "nu blocuri, ci munţi de texte" din teza de doctorat

Ministrul de Interne, Petre Tobă, este acuzat, de ceva vreme, că şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat. Deşi ministrul respinge acuzaţiile, apar tot mai multe dovezi în acest sens.
Petre Tobă
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)

După ce jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că ministrul Petre Tobă a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei sale cu care şi-a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, a venit rândul profesorului universitar Dumitru Sandu, membru în Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, să publice o analiză similară.

Într-o analiză publicată pe Cotributors.ro, profesorul Dumitru Sandu, care a făcut această investigaţie în nume personal, arată că Petre Tobă şi-a plagiat teza de doctorat într-o manieră rudimentară, plagiind "nu blocuri, ci munţi de texte".

"Teza de doctorat semnată de Petre Tobă este (...) realizată, covârşitor, prin plagiere de blocuri mari de text – zeci de paragrafe sau de pagini – fără respectarea regulilor elementare de indicare explicită a sursei. (...) Fiind vorba de un plagiat rudimentar cu blocuri masive de text menţinute ca atare, în cele mai multe cazuri, nu se mai pune problema de a vedea detalii legate de numărul de cuvinte/paragrafe/pagini plagiate. (...)

Pe o scală a plagiatului de la minim la maxim, teza de doctorat semnată de Petre Tobă se înscrie, fără niciun dubiu, în grupa celor de maximă gravitate în încălcarea bunelor practici de cercetare ştiinţifică. Această situaţie este dată nu numai de ponderea foarte mare a paragrafelor/paginilor preluate cuvânt cu cuvânt, fără citarea de rigoare. Argumentează în acelaşi sens şi faptul că plagiatul practicat este rudimentar. Se preiau incorect, prin încălcarea deontologiei de cercetare, nu blocuri ci "munţi de texte". Toate verificările pe care le-am făcut confirmă constatările cantitative ale Emiliei Şercan legate de teza Petre Tobă. (...)

Plagiatul din această teză este departe de a fi unul accidental, de greşeală prin omisiunea unor ghilimele. Este vorba de un plagiat intenţionat realizat în baza unei strategii clar structurate", se arată în analiza intitulată "Plagiat masiv, intenţionat, cu complicităţi multiple".

Pentru a citi integral analiza profesorului universitar Dumitru Sandu intraţi pe Cotributors.ro