Cristian Buşoi visează la construirea celui mai mare spital de urgenţă din estul Europei

Consolidarea clădirilor încadrate în clasa I şi II de risc seismic din Capitală şi construirea unui mare spital de urgenţă în oraş sunt obiective de maximă importanţă care trebuie demarate cât mai curând posibil, este de părere candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cristian Buşoi.
Cristian Buşoi
Cristian Buşoi (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

"Prioritatea numărul unu a Bucureştiului este consolidarea celor peste 600 de clădiri încadrate în clasa I şi II de risc seismic. Vorbim de siguranţa oamenilor, iar aici nu e loc de compromisuri. Incendiul de la Colectiv ne-a demonstrat că nu suntem pregătiţi pentru dezastre de asemenea proporţii. Lucrările de consolidare a clădirilor cu risc seismic trebuie demarate cât mai rapid, indiferent de costuri şi de eforturi", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Cristian Buşoi.

În spatele candidatului PNL la Primăria Capitalei a fost afişat un banner cu imagini de la cutremurul din 1977 şi de la Colectiv cu mesajul "Bucureşti, trezeşte-te! 1977#cutremur-2015#Colectiv". Ideea lui Buşoi a stârnit însă numeroase critici în mediul online, liberalul fiind acuzat că-şi face campanie electorală folosindu-se, în mod cinic, de tragedia de la clubul bucureştean.

"În cazul unui cutremur, Colectiv se poate multiplica de zeci de ori. În cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter putem vorbi de un număr foarte mare de victime — morţi, răniţi, câteva zeci de mii cel puţin. Cred că viitoarea administraţie a Bucureştiului va trebui să asume demararea un program de reabilitare a clădirilor cu risc seismic care să fie prioritatea Bucureştiului.

Asum ca în trei luni după iunie 2016 să fie pregătite toate procedurile în cazul în care şi legislaţia se va schimba până atunci şi va fi un demers pe care şi parlamentarii PNL sper să-l facă, iar în maximum şase luni se va demara un program amplu pe multe fronturi de consolidare a celor 672 de clădiri", a declarat Cristian Buşoi, citat de Agerpres.

Din cele 672 de clădiri care se află în clasa I de risc seismic, în ultimii 14 ani au fost reabilitate doar 18 . Motivul? Lipsa de preocupare a vechii administraţii şi legislaţia greoaie, a opinat candidatul PNL la Primăria Capitalei, care susţine că valoarea unui program pentru consolidarea acestor clădiri s-ar ridica la circa 400 de milioane de euro.

Potrivit liberalului, este necesară modificarea legislaţiei pentru simplificarea procedurilor privind clădirile din clasele de risc seismic I şi II şi cele din zona protejată a Capitalei, găsirea unor căi legale în cazul proprietarilor care blochează consolidarea şi facilităţi pentru cei care nu-şi permit să se mute pe perioada efectuării lucrărilor.

Cel mai mare spital de ugenţă din estul Europei

Prim-vicepreşedintele PNL propune şi construirea unui spital de urgenţă în Bucureşti, care să fie cel mai mare din estul Europei.

"Bucureştiul nu are o infrastructură sanitară capabilă să facă faţă tuturor problemelor generate de o traumă colectivă. (...) Toate problemele generate de lipsa de investiţii suficiente într-un sistem de sănătate din Bucureşti au arătat că avem nevoie de o schimbare.

Această schimbare înseamnă asumarea unui proiect major şi anume acela al construirii unui mare spital de urgenţă — cel mai mare din estul Europei, care nu doar să rezolve problemele specifice de acest fel, dar care să rezolve şi problemele de sănătate cu care se confruntă bucureştenii şi nu numai", a declarat Cristian Buşoi, care preconizează că realizarea unei astfel de unităţi medicale ar lua aproximativ doi ani.