Cristian Preda: propunerea lui Silaghi la Transporturi este o lovitură pentru USL

Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti
Cristian Preda la Congresul PPE de la Bucureşti (Epoch Times România)

Europarlamentarul Cristian Preda a afirmat că Traian Băsescu a avut dreptate când a refuzat să-l numească ministru al Transporturilor pe Ovidiu Silaghi, considerând că acest ''eşec'' constituie ''o lovitură pentru USL, care se dovedeşte incapabilă să numească într-o demnitate publică un cetăţean integru''.

''DNA a anunţat că începe anchetarea lui Ovidiu Silaghi, acuzat că ar fi luat mită 200 de mii de euro, atunci când făcea parte din primul guvern Ponta. Băsescu a avut încă o dată dreptate, atunci când a refuzat să-l numească ministru.

Ponta şi Antonescu voiau să-l pună în locul lui Fenechiu pe unul care nu era mai breaz decât el. Eşecul impunerii lui Silaghi ca ministru nu e o lovitură doar pentru PNL, cum a declarat un fruntaş al acestui partid. E o lovitură pentru USL, care se dovedeşte încă o dată incapabilă să numească într-o demnitate publică un cetăţean integru. Reacţia liderilor alianţei guvernamentale la anunţul DNA nu a surprins. Ei ştiau că Silaghi riscă să fie urmărit, dar au mimat ignoranţa, ba chiar au sugerat că numirea e cea care a declanşat ancheta DNA'', postează Preda pe blogul său.

Cristian Preda subliniază faptul că informaţiile furnizate publicului arată că înregistrările care-l incriminează pe Silaghi datează din noiembrie 2012, nu de acum o lună.

''Dar de ce procedează liderii USL astfel?, se poate întreba orice om de bună credinţă. Răspunsul e la îndemână: fiindcă nu le pasă de etica politică din democraţii. Dimpotrivă, pentru USL, poziţia de ministru include în fişa postului furtişagul. Faptul că Băsescu denunţă furtişagul e, în schimb, descris de Ponta & Antonescu ca o probă că şeful statului controlează justiţia. Fără comentarii'', afirmă Preda.

În opinia lui Cristian Preda, ''mita despre care se vorbeşte în cazul lui Silaghi e legată de un episod petrecut anul trecut, în plină revoluţie morală marca USL''.

''Penal, totul e în curtea lui Silaghi. Ponta are însă o vină politică, de care nu se poate dezbăra. Silaghi a fost ministru în cabinetul condus de el, nu de altcineva. Iar membrii Guvernului răspund politic în chip solidar. N-o spun eu, o spune Constituţia. Articolul 109'', arată el.

Europarlametarul se întreabă de ce PNL are la dispoziţie şapte zile pentru a decide un nou candidat pentru portofoliul Transporturilor, dacă era urgent să fie numit un nou ministru.

''Am şi o întrebare pentru PNL: de ce are nevoie partidul lui Antonescu de şapte zile pentru a decide un nou candidat pentru portofoliul Transporturilor? Acesta e intervalul anunţat de responsabilii PNL după ce candidatura lui Silaghi a fost retrasă. Parcă era urgent să avem pe cineva la Transporturi...'', mai scrie Preda.

Laura Codruţa Kovesi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a cerut procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite când acesta era ministru al Transporturilor.