Criza energetică din RM: Parlamentul se convoacă în sesiune extraordinară pentru a declara stare de urgenţă

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
20.01.2022

Parlamentul Republicii Moldova se va convoca în sesiune extraordinară, în perioada 20-21 ianuarie. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat cererea preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, motivată de necesitatea examinării şi aprobării în mod prioritar a unui pachet de acte normative de importanţă socială şi economică, inclusiv pentru susţinerea cetăţenilor în contextul creşterii preţului la gazele naturale pe piaţa internă, urmare a creşterii acestuia pe piaţa europeană.

Proiectul ordinii de zi a sesiunii extraordinare, aprobat de Biroul permanent, include proiectul de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

În cadrul şedinţei plenare de vineri, 21 ianuarie, urmează a fi dezbătute proiectul de modificare a Legii cu privire la modificarea condiţiei de stabilire şi acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului şi Legii privind compensarea diferenţei de preţ pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului, precum şi proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică.

În proiectul odinii de zi a sesiunii extraordinare mai sunt incluse proiectul Codului transportului feroviar, proiectele de lege pentru ratificarea Acordului de modificare şi de reformulare a Contractului de finanţare dintre R. Moldova şi Banca Europeană de Investiţii privind infrastructura feroviară şi parcul de material rulant ale R. Moldova şi privind atragerea de către Guvernul de la Chişinău a unor împrumuturi de stat externe din partea Fondului Monetar Internaţional.

Deputaţii urmează să examineze, de asemenea, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice.

În proiectul ordinii de zi propus de Biroul permanent mai figurează proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură; proiectul de modificare a Codului muncii şi Legii cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj; proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaţilor la funcţiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor; proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică.

De asemenea, se propune examinarea a două proiecte de hotărâre: privind desemnarea a doi membri şi vicepreşedinţi ai Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor