Culorile sunt percepute în mod diferit, în funcţie de anotimp - studiu

.
. (Maria Baciu / Epoch Times)

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din York, Marea Britanie, au constatat că oamenii percep culorile în mod diferit în funcţie de anotimp, relatează Gismeteo.

Cercetătorii britanici s-au concentrat pe studierea percepţiei de către om a culorii galben, constatând că în timpul verii ochiul uman o percepe ca fiind mai verde decât iarna.

Culorile galben, verde, albastru şi roşu sunt unice, adică sunt percepute de către ochiul uman ca fiind pure şi neamestecate. Cu toate acestea, culoarea galben se deosebeşte de celelalte din această categorie. Majoritatea oamenilor, indiferent de caracteristicile individuale de percepţie, o văd în acelaşi fel.

Experţii sunt de părere că o percepţie stabilă a culorii galben s-a dezvoltat mai degrabă sub influenţa factorilor de mediu, decât a celor fiziologici. Cu alte cuvinte, vederea oamenilor are capacitatea de a se adapta condiţiilor de mediu.

Iernile sunt de obicei sumbre şi întunecoase, în timp ce vara totul abundă în culoarea verde. Prin urmare, perceperea culorii galben se schimbă şi ea pe timp de vară, şi o percepem ca fiind mai spre verde. Oamenii de ştiinţă consideră că acest fenomen este asemănător ajustării setării de culoare la televizor.

Experţii nu intenţionează să folosească rezultatele studiului în medicină. Cu toate acestea, cercetătorii susţin că noua descoperire îi va ajuta să înţeleagă mai bine modul în care funcţionează vederea umană şi cum percep oamenii lumea din jur.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.