Forţele de securitate chineze încearcă să strivească mişcarea pentru apărarea drepturilor omului

Avocata Wang Yu în Hong Kong în 20 martie 2014.
Avocata Wang Yu în Hong Kong în 20 martie 2014. (PHILIPPE LOPEZ/AFP/Getty Images)

În ultimele câteva zile, în cadrul unei campanii coordonate, forţele de securitate ale regimului comunist chinez au arestat aproximativ 50 de avocaţi proeminenţi care au preluat cazuri politice sensibile. În paralel, mass media chineză, controlată de Partid, a început o campanie de discreditare a acestora.

Dispariţiile au început în noaptea de 9 iulie, când Wang Yu, care a căutat mult timp să apere drepturile cetăţenilor chinezi prin intermediul legii, a fost ridicată din locuinţa ei de către mai mulţi ofiţeri de poliţie.

“După ce mi-am trimis soţul şi fiul la aeroport, curentul electric a fost întrerupt în locuinţa mea. Conexiunea de Internet a fost, de asemenea, blocată. Am auzit că cineva încerca să deschidă forţat uşa [de la intrare] şi am auzit [persoane] discutând încet în faţa locuinţei mele”, a scris ea într-un ultim mesaj către Chinese Human Rights Defenders, un ONG care monitorizează abuzurile comise împotriva avocaţilor şi a altor activişti din China.

Membrii familiei lui Wang, inclusiv fiul şi soţul ei, par de asemenea să fi fost reţinuţi.

La scurt timp după ce a fost ridicată de poliţie, peste 100 de avocaţi de pe cuprinsul Chinei au semnat o scrisoare publică în care au expus acest tratament şi pe care au postat-o pe website-ul China Human Rights Lawyers Concern Group, un ONG din Hong Kong. (Poate fi citită pe http://goo.gl/ol5Hbu)

“Condamnăm cu tărie... capturarea dnei Wang şi folosirea unor mijloace precum tăierea curentului electric şi a Internetului”, au scris ei. “Acestea sunt acţiunile unor derbedei şi reprezintă grave încălcări ale procedurilor juridice şi ale principiului aplicării legii.”

Scrisoarea nu a reuşit să descurajeze poliţia politică chineză care, în doar 24 de ore, şi-a extins campania de arestări, din oraşul de coastă Tianjin către nord, şi până în Chengdu în sud-vestul ţării.

‘Au sosit’

În plus, au ieşit la iveală şi alte mesaje trimise de cei arestaţi de poliţie, unele dintre ele aducând aminte de scenariile unor filme horror.

Un asistent al cabinetului de avocatură Beijing Fengrui, de exemplu, discuta cu avocatul Liu Xiaoyuan când au sosit autorităţile.

Cei doi purtau o conversaţie normală când, deodată, asistentul Liu Sixin a început să repete speriat: “Au sosit, au sosit”.

În prezent, Liu şi alţi câţiva colegi au dispărut, şi la fel s-a întâmplat şi cu directorul cabinetului, Zhou Shifeng. Acele detenţii au avut loc în dimineaţa zilei de 10 iulie.

Wang Yu a fost, de asemenea, făcea parte din cabinetul de avocatură Beijing Fengrui.

Discreditarea agresivă a avocaţilor

Toţi avocaţii arestaţi au fost înfieraţi de mass media de stat chineză ca făcând parte dintr-un sindicat al crimei. “Ei folosesc mass media de stat pentru a discredita agresiv mişcarea apărării drepturilor civile şi pe avocaţii care apără aceste drepturi”, a declarat William Nee, cercetător la Amnesty Internaţional.

Un alt avocat cunoscut, Li Heping, care l-a apărat pe activistul orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng, a fost de asemenea săltat în 11 iulie. Locuinţa sa a fost percheziţionată de poliţie, conform avocatului Li Chunfu.

Încercările ziarului Epoch Times de a obţine informaţii specifice despre aceste dispariţii au fost în zadar. O persoană care a răspuns sâmbătă la telefonul cabinetului de avocatură Beijing Fengrui a ascultat în tăcere întrebările reporterului şi a închis fără să scoată vreun cuvânt.

Telefonul mobil al lui Wang Quanzhang, un alt avocat proeminent ce a luat cazuri sensibile care au implicat practicanţi Falun Gong, a fost închis. În plus, Huang Liqun, un alt avocat cunoscut pentru apărarea practicanţilor Falun Gong, nu a putut fi contactat prin telefon. Într-un alt caz, un avocat a spus “îmi pare rău” şi a închis imediat ce a auzit că este vorba de presa străină.

În primele ore ale dimineţii zilei de 12 iulie, canalele propagandei oficiale chineze au început să îi atace pe unii dintre aceşti avocaţi arestaţi.

Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, a publicat un articol în care a anunţat că Ministerul Securităţii Publice “va expune secretele întunecate” ale avocaţilor pentru drepturile omului.

Aceşti avocaţi, a susţinut Cotidianul Poporului, au lucrat “mână în mână cu petiţionarii şi au creat un sindicat bine organizat şi vast al crimei”. Articolul a mai pretins că avocaţii au folosit cuvinte precum justiţie, corectitudine şi apărarea drepturilor omului pentru a “submina sever ordinea socială şi pentru a-şi atinge tot felul de obiective întunecate şi secrete”.

La televiziunea de stat chineză chiar au apărut anumite persoane care aparent şi-au mărturisit aşa zisa implicare în aceste activităţi. Mai mult, mass media de stat a susţinut că avocaţii fac parte dintr-un “cartel al apărării drepturilor omului”.

Panică în interiorul Partidului

Avocaţii chinezi pentru drepturile omului ce locuiesc acum în afara Chinei declară că nu sunt surprinşi de această situaţie, în ciuda faptului că acestea par să aibă loc pe neaşteptate.

“Partidul Comunist se află într-o stare de panică, aşadar acţionează bezmetic”, a declarat Jin Guanghong, un avocat închis la un moment dat într-un spital psihiatric pentru activitatea sa de apărare a drepturilor civile în China (acum locuieşte în exil în Washington, D.C.).

“Punctul de vedere al Partidului în ceea ce priveşte această chestiune este foarte simplu: Dacă voi, avocaţii, vreţi să ne înfruntaţi, vă strivim”, a declarat el.

Avocaţii pentru drepturi civile încearcă să folosească sistemul legal creat de Partidul Comunist pentru a forţa însuşi Partidul să respecte drepturile pe care susţine că le acordă tuturor cetăţenilor chinezi. Dar Partidul vede aceste încercări ca o ameninţare profundă la adresa puterii sale, a declarat Jin.

Teng Biao, unul dintre cei mai proeminenţi avocaţi pentru drepturile omului din China, care acum activează la Universitatea Harvard, a declarat sâmbătă prin telefon că această campanie pare să fi fost plănuită de ceva timp.

“Începând cu 2003, comunitatea apărării drepturilor civile din China şi-a extins activitatea şi a devenit tot mai puternică. Autorităţile au fost îngrijorate şi au încercat să găsească o modalitate pentru a o suprima. Au pregătit de ceva timp această campanie. Este vorba de o înlăturare a acestui întreg grup de avocaţi”, a adăugat el.

“[Regimul chinez] nu dispune de nicio cale pentru a rezolva problema”, a declarat Biao. “Dacă închid 50 de avocaţi, le vor lua locul alţi avocaţi. Chiar dacă continuă să aresteze oameni, alţii vor continua să apară.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.